Зеленський пояснив, чому наклав вето на законопроєкт про фінансування музею Голодомору

Зеленський пояснив, що зараз усі зусилля влади має бути спрямовано на ухвалення рішень, які наближають перемогу України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський пояснив вето на законопроєкт про фінансування музею Голодомору тим, що насамперед треба ухвалювати рішення, які наближають перемогу України. Це випливає з повного тексту вето, яке 29 липня опублікував нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

У тексті зазначено, що зараз першочерговим завданням і зобов'язанням держави є належне забезпечення нацбезпеки й оборони для відсічі збройної агресії. Зокрема, ідеться про забезпечення потреб сил оборони в озброєнні, техніці, харчуванні тощо.

"Вважаю, що зусилля всіх державних органів та органів місцевого самоврядування мають бути спрямовані на прийняття життєво необхідних рішень, насамперед тих, що наближають перемогу України, тож пропоную закон відхилити", – ідеться у вето президента.

Железняк наголошує, що вето буває технічним (коли є потреба у виправленні) або повним (коли в цілому відхиляють закон). У цьому випадку йдеться про повноцінне вето, тому Раді треба набрати понад 300 голосів, щоб подолати його. Депутат упевнений, що парламенту не вдасться зібрати потрібну кількість.

Контекст:

Законопроєкт №9437 про зміни до держбюджету на 2023 рік, у якому пропонували виділити 573,9 млн грн на завершення будівництва музею Голодомору, Верховна Рада ухвалила 13 липня.

Таке рішення парламентаріїв у воєнний час дуже обурило українське суспільство і стало однією із причин, чому президент ініціював звільнення глави Мінкульту Олександра Ткаченка (міністр вважав необхідним завершення будівництва музею, про що говорив в інтерв'ю "Радіо Свобода"). Рада звільнила Ткаченка 27 липня.

28 липня стало відомо, що Зеленський наклав вето на закон і повернув його в парламент зі своїми пропозиціями.