Зеленський попросив Меркель допомогти з вакцинами для України

Лідери двох країн обговорили ситуацію з коронавірусом
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський обговорив із федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель ситуацію в Україні та Німеччині, пов'язану з пандемією COVID-19.

Президент України Володимир Зеленський попросив федеральну канцлерку Німеччини Ангелу Меркель сприяти у прискоренні отримання Україною вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2. Про це вони говорили сьогодні телефоном, повідомляє пресслужба глави Української держави.

Зазначено, що лідери країн докладно обговорили ситуацію в Україні та Німеччині, пов'язану з пандемією COVID-19 і постачанням вакцини проти цієї інфекції.

"Головним завданням зараз є захистити найбільш уразливі категорії громадян: літніх людей, лікарів, військовослужбовців. Поява сертифікованих вакцин дає нам усім надію", – сказав президент.

13 січня Зеленський звернувся з таким самим проханням до португальського президента.

Головний санлікар Віктор Ляшко повідомляв, що Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує безплатно отримати 8 млн доз вакцини, їх вистачить для вакцинації 4 млн осіб (щеплення одній людині роблять двічі). Перші 5% доз у межах програми COVAX Україна очікує на початку 2021 року. Пізніше він говорив, що Україна може отримати додатково ще 8 млн доз. Про те, що Україна отримає 16 млн доз вакцини, заявляв і міністр Кабміну Олег Немчінов.

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, відомство також веде переговори про закупівлю вакцини із трьома американськими й однією китайською компанією. Міністр попросив тимчасову повірену у справах США в Києві Крістіну Квін, щоб США розглянули Україну як пріоритетного кандидата на отримання вакцини в режимі тестування та використання в надзвичайних ситуаціях. У межах цієї ініціативи Київ розраховує отримати 6 млн доз вакцини, зазначав він.

Окрім того, 1,9 млн доз вакцини від китайського виробника Sinovac Biotech МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка одержала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини в першому півріччі 2021 року та 2022 року планує розпочати її виробництво в Харкові. 700 тис. доз вакцини, за словами Зеленського, Україна отримає взимку 2021 року. Вакцина пройшла третій етап клінічних випробувань в Індонезії, Туреччині та Бразилії. У Туреччині дослідження продемонстрували 91,25% ефективності, в Індонезії – 65,3%, у Бразилії – загалом 50,38%.

В.о. голови Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ігор Кузін повідомив, що розпочати вакцинацію в Україні планують 1 березня 2021 року. Степанов говорив, що мета міністерства – щоб вакцинацію розпочали "хоча б із лютого".