Зеленський прибув із візитом у Хорватію, де візьме участь у саміті

Зеленський повідомив, що в Хорватії проведе зустріч із прем'єр-міністром Пленковичем
Фото: Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський / Х

Президент України Володимир Зеленський повідомив в Х 9 жовтня, що прибув із візитом у Хорватію.

За словами глави держави, у нього заплановано зустрічі з прем'єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, а також із представниками інших країн регіону.

Крім того, Зеленський зазначив, що візьме участь у вже третьому саміті "Україна – Південно-Східна Європа".

"Із прем'єр-міністром Пленковичем говоритимемо про продовження оборонної співпраці, реабілітацію наших воїнів, які були поранені на передовій, а також про відбудову України. На саміті у форматі "Україна плюс 12 країн" обговоримо міжнародні зусилля заради наближення миру й реалізації формули миру, наше спільне з партнерами реагування на безпекові виклики, а також взаємодію на шляху до Євросоюзу й НАТО", – написав Зеленський.

Це перший візит Зеленського до Хорватії, наголосив N1 Hrvatska.

Очікують, що в саміті в Дубровнику візьмуть участь глави держав, прем'єр-міністри країн і четверо міністрів закордонних справ. За його підсумками ухвалять спільну декларацію про засудження російської агресії, підтримку територіальної цілісності України, включно із Кримським півостровом, підтримку мирного плану президента Зеленського й заявку Києва на євроінтеграцію і членство в НАТО після виконання потрібних умов.

На полях саміту в Дубровнику Пленкович і Зеленський також підпишуть угоду про співпрацю між Хорватією й Україною, зазначив N1 Hrvatska.

Контекст:

Саміт у Дубровнику "Україна – Південно-Східна Європа" – третій у такому форматі. Перший відбувся в Афінах 2022 року, другий – 2023 року в Тирані (Албанія).

За даними МЗС Хорватії станом на серпень, на підтримку України з початку повномасштабного вторгнення Росії країна виділила вже €230 млн.

Хорватія офіційно не публікує списків зброї, які передає Україні. Також Хорватія надає Україні гуманітарну допомогу, зокрема допомагає з розмінуванням і енергетикою.