"Ми потрібні один одному як ніколи!" Зеленський привітав африканські країни із Днем Африки

Зеленський переконаний, що Україна й Африка потрібні одна одній
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський привітав країни Африканського союзу із Днем Африки й заявив, що "Україна й Африка потрібні одна одній як ніколи".

Привітання глава Української держави оприлюднив 25 травня у Twitter.

"Вітаю африканські країни із Днем Африки. Україна була й залишається контрибутором миру й розвитку континенту. Сьогодні це підтверджують гуманітарна програма Grain from Ukraine і формула миру, здатна відновити світовий порядок й силу Статуту ООН. Україна й Африка потрібні одна одній як ніколи!" – написав Зеленський.

День визволення Африки щорічно святкують 25 травня країни Африканського союзу за рішенням ООН.

Контекст:

20 червня 2022 року Зеленський заявив, що розпочав нову політику України щодо Африки. "Саме під час моєї каденції було затверджено першу стратегію розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізовано діалог з усіма країнами континенту", – сказав він.

12 липня президент призначив спеціального представника України із Близького Сходу та Африки. Посаду обійняв дипломат Максим Субх.

Україна зацікавлена у розвитку відносин з африканськими країнами й хоче організувати саміт Україна – Африка, заявив Зеленський наприкінці жовтня.

У січні 2023 року МЗС України заявило про "перезавантаження" відносин з Африкою. У міністерстві повідомили, що за рік відбулося 18 розмов Зеленського з африканськими лідерами, дев'ять із яких – уперше в історії двосторонніх відносин.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 22 травня вирушив у турне країнами Африки. Першою державою, яку він відвідав у межах поїздки, стало Марокко, 24 травня Кулеба відвідав Ефіопію. Там глава МЗС України оголосив про початок системної співпраці України з Африканським союзом.