Україна продовжуватиме співпрацю з Туреччиною щодо будівництва корветів для ВМС – Зеленський

1 серпня новий корвет "Гетьман Іван Виговський" спустили на воду в Туреччині
Скріншот: ВМС ЗС України / Facebook

Україна продовжить співпрацю з Туреччиною в будівництві корветів для Військово-морських сил ЗСУ. Про це 2 серпня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook ОП, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Напередодні, 1 серпня, у Стамбулі спустили на воду новий корвет України "Гетьман Іван Виговський". Це другий корвет, збудований у Туреччині для України.

Зеленський розповів 2 серпня, що сьогодні з доповіддю виступив міністр оборони України Рустем Умєров, який був на церемонії спуску корвета на воду. "Серед іншого [Умєров доповідав] про будівництво корветів для України. Цю нашу співпрацю ми будемо продовжувати", – заявив президент.

Контекст:

14 грудня 2020 року Україна й Туреччина підписали контракт про передання технологій і виробництво корветів та ударних безпілотників для потреб Збройних сил України. Пізніше у грудні 2020 року Державний оборонний концерн Туреччини обрав суднобудівний завод "Океан" для реалізації корветної програми України.

У лютому 2021 року портал "Мілітарний" повідомляв, що на будівництво корвета ВМС України цьогоріч виділили 3,8 млрд грн. За даними порталу, гроші було призначено на фінансування будівництва корвета типу Ada, розробленого в Туреччині.

Перший корвет цього класу, "Гетьман Іван Мазепа", спустили на воду в Туреччині в жовтні 2022 року.

18 серпня 2023 року в Туреччині заклали другий корвет типу Ada для ВМС України. 1 серпня 2024 року новий корвет "Гетьман Іван Виговський" спустили на воду. Але його ще деякий час добудовуватимуть на плаву, зазначив Defence Express.