Зеленський про ініціативу Макрона на час Олімпіади: Ми проти будь-якого перемир'я, яке грає на руку ворогу

Зеленський і Макрон 14 травня провели розмову
Фото: president.gov.ua

Глава Української держави Володимир Зеленський розповів в інтерв'ю Agence France-Presse, що під час останньої розмови із президентом Франції Еммануелем Макроном 14 травня обговорював припинення вогню у війні країни-агресора РФ проти України на період Олімпіади 2024 у Парижі. Відеозапис опублікували у Facebook Офісу президента.

"Давай чесно, – я сказав. – Еммануелю, ми не можемо вірити. Ну, уявімо, що є якесь перемир'я. По-перше, ми не довіряємо [нелегітимному президенту країни-агресора РФ Володимирові] Путіну. Тому це така собі історія. Друга історія – він не виведе війська, правильно? Третя історія – навіть уявімо собі, що два тижні якесь олімпійське перемир'я і всі стоять на місці. Скажи мені, – я сказав Еммануелю, – ну скажи мені: хто може фіксувати, що Росія не буде використовувати цей час для того, щоб підтягнути свої сили на нашу територію?" – наголосив Зеленський.

Він зазначив, що з боку України "хитрощів не буде", але "буде безумовна ініціатива в руках" РФ.

"Якщо це перемир'я, спортивне олімпійське перемир'я на час Олімпіади, саме сухопутне перемир'я – це буде перевага у них, тому що є ризик, що коли ми не відбиваємо їхні удари і не зупиняємо їх вогнем, є ризик, що вони підтягнуть важку техніку на нашу територію. І ніхто не зможе їх зупинити", – сказав Зеленський.

За його словами, технічно це фіксуватимуть, і партнери скажуть, що перемир'я зірвано, але тоді, як указав президент, виникає запитання: для чого це було зроблено?

"Тобто тут більше питань, ніж відповідей. [...] Ми не проти перемир'я, ми не проти закінчення війни, але ми про справедливе закінчення війни. І ми проти будь-якого перемир'я, яке грає на руку ворогу, ось проти чого. Я просто не хочу дати їм захопити більше нашої території, усе", – пояснив Зеленський.

Контекст:

Олімпійські ігри у Парижі відбудуться із 26-го липня до 11 серпня 2024 року.

Макрон в оприлюдненому 15 квітня інтерв'ю розповів, що у травні добиватиметься припинення вогню в Україні, Ізраїлі та Судані на час Олімпійських ігор. Водночас обмеження для російських і білоруських спортсменів, ухвалені Міжнародним олімпійським комітетом, президент Франції назвав "пропорційними та справедливими", оскільки РФ уже третій рік веде агресивну війну проти України.

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив в інтерв'ю радіо "Говорит Москва" 19 квітня, що РФ "не робитиме пауз у бойових діях" у війні проти України.