Зеленський про вакцину, по яку в Індію полетів Степанов: Одна з найкращих

Зеленський заявив, що вакцина проти COVID-19 AstraZeneca виїхала із заводу в Індії в напрямку України
Фото: president.gov.ua
У пріоритеті України два препарати проти коронавірусу – від компаній Pfizer/BioNTech і AstraZeneca, повідомив президент Володимир Зеленський. Контролювати постачання першої партії вакцини AstraZeneca вилетів до Індії міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Препарат проти COVID-19 AstraZeneca (Covishield), який потрібно доправити в Україну з Індії, – одна з найкращих вакцин у світі. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістам під час форуму "Україна 30. Інфраструктура" 22 лютого, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

У президента запитали про ефективність вакцини виробництва Serum Institute (Covishield), контролювати відправлення якої в Україну вилетів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Одна з найкращих вакцин, – відповів Зеленський. – Не хочу говорити, коли прибуде, хочу дочекатися, коли вона прибуде. Завантажена. Із заводу виїхала в нашому напрямку".

За словами Зеленського, у пріоритеті у України два препарати проти коронавірусу – від компаній Pfizer/BioNTech і AstraZeneca, окремо в Індії Україна веде перемовини про постачання "ще однієї вакцини".

Препарат AstraZeneca – це спільна розробка Оксфордського університету і британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцину проти COVID-19 випускають під назвою Covishield, її Всесвітня організація охорони здоров'я перекваліфікувала  і рекомендувала до екстреного використання, зазначають на сайті МОЗ.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко сьогодні заявив, що вакцину проти коронавірусу доправлять в Україну вранці 23 лютого.

Планували, що вакцинація проти коронавірусу в Україні стартує 15 лютого, коли надійдуть перші партії вакцини від AstraZeneca.

14 лютого Степанов повідомив, що постачання затримують. 21 лютого міністр розповів, що особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцини AstraZeneca з Індії і 500 тис. доз препарату будуть в Україні найближчим часом.

У ЮНІСЕФ 18 лютого заявили, що вакцину проти коронавірусу компаній Pfizer/BioNTech доправлять в Україну наприкінці лютого – на початку березня.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безоплатні щеплення українцям мають зробити в лютому. Першими вакцинують медиків, які працюють із хворими на COVID-19, і військових операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком від 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування засвідчило, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Також Україна, як планують, має отримати 15 млн доз вакцини від компанії Novavax, постачання розпочнуть у липні. Окрім того, планують, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього в китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.