Зеленський розповів, що постійно сперечається зі Степановим через постачання вакцини проти COVID-19

В Офісі президента заявили, що вакцину проти коронавірусу доправлять в Україну вранці 23 лютого
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський повідомив про розбіжності з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим щодо постачання вакцини проти коронавірусу в Україну. Зеленський у цих суперечках доводить, що про вакцину необхідно говорити тоді, коли вона фактично приїде в Україну, і люди це самі побачать.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що часто сперечається з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим про доправлення вакцини проти коронавірусу в Україну. Такими подробицями він поділився під час спілкування із журналістами на форумі "Україна 30. Інфраструктура", передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Потрібно говорити про вакцину тоді, коли вона приїде [в Україну]. Ось вона приїде, і ми скажемо: "Вакцина в Україні". Це наші сперечання постійні з міністром охорони здоров'я [Максимом Степановим]. Він каже: "Усе, вона їде". Я йому кажу: "Максиме, я вас прошу дуже, хай вона приїде, і люди це побачать". Правда, усі нервують через це, але я вважаю, що турбуватися нема через що", – зазначив президент.

Зеленський навів як приклад досвід інших країн, де вже відбувається вакцинація проти коронавірусної інфекції.

"Ми бачимо зараз, що відбувається з вакцинами, як це потрібно робити і з кого потрібно почати працювати і ким закінчувати", – додав він.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко сьогодні заявив, що вакцину проти коронавірусу доправлять в Україну вранці 23 лютого. Очікували, що вакцинація проти коронавірусу в Україні стартує 15 лютого, коли надійдуть перші партії вакцини від AstraZeneca. 14 лютого Степанов повідомив, що постачання затримується. 21 лютого міністр розповів, що особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцини AstraZeneca з Індії та 500 тис. доз препарату будуть в Україні найближчим часом.

У ЮНІСЕФ 18 лютого заявили, що вакцину проти коронавірусу компаній Pfizer/BioNTech доправлять в Україну наприкінці лютого – на початку березня.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безкоштовні щеплення українці мають одержати в лютому. Першим їх зроблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовим операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком від 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування засвідчило, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує безкоштовно отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Також Україна, імовірно, має одержати 15 млн доз вакцини від компанії Novavax, постачання розпочнеться в липні. Крім цього, очікують, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Загалом у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.