Зеленський розповів послам країн "Великої сімки" та ЄС про ситуацію навколо антикорупційних органів

Зеленський заявив закордонним дипломатам, що виступає за забезпечення права українських громадян бачити дієву роботу антикорупційних органів
Фото: president.gov.ua

У Миколаєві президент України Володимир Зеленський провів зустріч із послами країн "Великої сімки" та Європейського союзу, акредитованими в Україні. Він поінформував дипломатів про перспективи реалізації головних реформ, ситуацію навколо антикорупційних органів і Нацбанку, а також про підготовку до проведення місцевих виборів.

Президент України Володимир Зеленський у бесіді з послами країн "Великої сімки" та Європейського союзу, яка відбулася 23 вересня в Миколаєві, вказав на важливість збереження незалежності антикорупційних органів. Про це інформує пресслужба президента.

За словами глави держави, його позиція така: усі процедури добору членів конкурсних комісій та конкурси на посади керівників антикорупційних органів, зокрема Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро, мають відбуватися відповідно до встановленої законом процедури, прозоро і під громадським контролем.

"Як гарант Конституції, готовий усіляко захищати й забезпечувати незалежність і прозорість роботи САП, НАБУ, Вищого антикорупційного суду. Водночас вимагатиму забезпечення права українських громадян бачити дієву роботу цих органів", – заявив Зеленський.

На зустрічі з дипломатами із країн G7 і ЄС український президент також зазначив, що виступає за збереження незалежності Національного банку та приділяє увагу продовженню реформування банківського сектору.

Учасники зустрічі обговорили перспективи головних економічних реформ в Україні та підготовку до місцевих виборів.

17 вересня Верховна Рада затвердила кандидатури в комісію із проведення конкурсу на заміщення адміністративних посад у САП. Комісія складається з 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що в них немає досвіду у сфері боротьби з корупцією (ця вимога є у ст. 8 закону "Про прокуратуру").

Про ризик втрати Україною співпраці з Міжнародним валютним фондом і безвізу з ЄС у зв'язку з рішенням Ради заявили євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер.

ЄС і США повідомили, що "взяли до відома рішення Ради". "Комісія має почати прозорий процес, в основі якого – доброчесність і заслуги кандидатів. Від цього залежатиме наша подальша підтримка", – зазначили дипломати.

Побувавши з візитом в Україні, верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив: "Сильні, незалежні та ефективні антикорупційні інститути і судова реформа мають вирішальне значення для відповіді на сподівання українського народу". Він зазначив, що наразі ризику втрати Україною безвізу немає.

Офіс президента України відповів, що взяв до відома критику, і закликав "утриматися від надмірних емоцій усіх учасників громадської дискусії про діяльність антикорупційної інфраструктури держави".