Зеленський сподівається на обрання керівника САП до кінця року

Зеленський: Я правда дуже хочу, щоб ми до кінця року змогли обрати керівника САП
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський сподівається на обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) до кінця поточного року. Про це він заявив 26 листопада на пресмарафоні, який транслював Facebook-акаунт Офісу президента.

"Я знаю, до мене зверталися наші західні партнери – я маю на увазі послів – вони бачать, що ми просуваємося вперед. Я правда дуже хочу, щоб ми до кінця року змогли обрати керівника САП, я повністю це підтримую. Я знаю, там є фіналісти, а який тиск із боку офісу, я не зовсім розумію", – сказав Зеленський.

Він також прокоментував інформацію, що чергове засідання комісії щодо обрання глави САП 25 листопада зірвали.

"Мені сказали, що не було кворуму, хтось там захворів. Я не знаю. Я не знаю, хто там люди [заступника глави Офісу президента Олега] Татарова, там немає людей Офісу [президента]", – сказав він.

Контекст:

У САП зараз немає керівника. Попередній – Назар Холодницький – пішов у відставку в серпні 2020 року. Він очолював відомство із 2015 року. Обов'язки глави САП виконує перший заступник Максим Грищук.

У жовтні 2020 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що розраховує на обрання нового глави САП "найближчими місяцями".

Для участі в конкурсі на вакантні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі подало документи 169 осіб, із них допустили 128 претендентів.

17 вересня Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, якою затвердила членів комісії із проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП. Комісія складається з 11 осіб: чотирьох делегує Рада прокурорів, сімох – парламент.

Запропонованих кандидатів критикували опозиційні парламентські фракції, вказуючи, що вони не мають досвіду у сфері боротьби з корупцією (ця вимога є у ст. 8 закону "Про прокуратуру").

Євродепутати, члени комітету із закордонних справ Віола фон Крамон-Таубадель та Міхаель Галер перед голосуванням заявляли, що Україна ризикує втратити підтримку МВФ та безвізовий режим із ЄС.

На початку серпня директор НАБУ Артем Ситник говорив, що конкурс на нового главу САП "перебуває на паузі" і є спроби впливу на нього.

2 вересня США та Україна оприлюднили спільну заяву, у якій Україна обіцяла негайно забезпечити обрання нових очільників САП та НАБУ.