Зеленський спростував версію, що наступ у Курській області потрібен Україні для "діалогу" з Росією

Зеленський наголосив, що про жоден діалог не йдеться
Фото: ЕРА

Воєнна операція ЗСУ в Курській області країни-агресора Росії не має на меті стати "картою для діалогу" з РФ щодо припинення війни. Про це 24 серпня заявив під час пресконференції в Києві президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Хтось казав, що ми розігруємо це як "карту для діалогу". Якого діалогу? "Дехто" – це був [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін. Ми не розігруємо ніякі карти, ми дуже відкриті з нашими партнерами. Ми сказали, як дипломатично йдемо до справедливого миру, до закінчення війни, і всіх запросили на майданчик формули миру, або саміт миру", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що кожна держава могла підтримати формулу миру або запропонувати на саміті "свої ті чи інші ініціативи".

"Ми змінювати цей процес не будемо", – заявив президент України.

12 серпня на нараді з урядовцями і главами Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ Путін заявляв, що в Курській області українська армія "прагне поліпшення своїх переговорних позицій у майбутньому", і говорив, що про переговори не йдеться, оскільки українські військові нібито завдають ударів по цивільних. Також Путін традиційно повторив неодноразово сказане раніше: що всіх цілей, які стоять перед РФ у війні, "поза всякими сумнівами, буде досягнуто".

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За його словами, створення українською армією буферної зони в російському регіоні є одним із завдань сил оборони.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський проінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.

24 серпня Зеленський назвав кілька цілей операції в Курській області РФ: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; продемонструвати росіянам, що для Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій РФ. Президент України наголосив, що всіх цілей поки не може назвати публічно, проте операція ЗСУ йде за планом.