Зеленський – Столтенбергу: Наша найближча мета – план дій щодо членства в НАТО

Зеленський: Радий чути, що двері НАТО для України відчинені
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський обговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом питання безпеки в Чорному морі.

Президент України Володимир Зеленський 25 лютого під час телефонної розмови з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що наразі основною метою країни є надання їй плану дій щодо членства в Альянсі. Про це повідомляє сайт Офісу президента.

За словами глави держави, Україна налаштована на реформування антикорупційного сектору і впровадження актуальної судової реформи.

"На сьогоднішній день найбільш актуальним для України є питання перспективи отримання плану дій щодо членства в НАТО. Радий чути, що двері НАТО для України відчинені. Дякую, що ви особисто і члени Альянсу підтримуєте нас у бажанні досягти членства в НАТО. Наша найближча мета – ПДЧ. Ми серйозно ставимося до реформ, оскільки це насамперед зміцнення нашого оборонного сектору", – підкреслив Зеленський.

Столтенберг, зі свого боку, зазначив, що ухвалення законопроєкту про реформування Служби безпеки України, який подано на розгляд парламенту, допоможе прискорити рух євроатлантичним шляхом.

Зеленський також заявив про важливість взаємодії України з НАТО для гарантування безпеки в Чорному морі. За словами президента, Київ зацікавлений у збільшенні присутності сил країн – членів НАТО в Чорному морі.

Раніше сьогодні Столтенберг заявив, що мав "гарну розмову" із Зеленським.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі анексії Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості".

Відповідно до Воєнної доктрини України, ухваленої 2015 року, поглиблення співпраці з НАТО і досягнення до 2020 року цілковитої сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі і Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.

2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна здобула статус партнера розширених можливостей.

У травні 2020 року заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок заявив, що надання Україні ПДЧ в НАТО вже давно погоджено, і союзникам по Альянсу треба ухвалити лише тактичне рішення.

В опублікованому вчора, 22 лютого 2021 року, інтерв'ю "Європейській правді" амбасадорка Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що Україна провела недостатньо змін для надання їй плану дій щодо членства в НАТО.