Зеленський у супроводі посадовців Пентагону відвідає завод у США, де виробляють артснаряди – AP

Зеленський відвідає завод у Скрантоні, де виробляють боєприпаси калібру 155 мм
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до США наступного тижня відвідає завод із виробництва артилерійських снарядів, критично потрібних Києву для боротьби проти російських окупантів. Про це 22 вересня написало Associated Press із посиланням на джерела.

Зазначають, що Зеленський відвідає завод у Скрантоні (штат Пенсильванія), де виробляють боєприпаси калібру 155 мм. Очікують, що президента супроводжуватимуть помічник глави Пентагону з питань закупівель Даг Буш, заступник міністра оборони США Білл Лаплант, а також губернатор штату Джош Шапіро.

Україна вже отримала від США понад 3 млн артснарядів натовського калібру, які використовують у гаубицях, що уражають цілі на відстані до 32 км.

На тлі збільшення потреб України у війні проти країни-агресора РФ США інвестували у перезапуск виробничих ліній і зараз виробляють понад 40 тис. снарядів 155-мм калібру на місяць, плануючи із часом досягти рівня 100 тис. на місяць.

Як зазначило AP, Зеленський під час візиту на завод зустрінеться із його працівниками.

Контекст:

Візит Зеленського до США наступного тижня й зустрічі з американським президентом Джо Байденом, а також кандидатами у президенти США на виборах у листопаді Камалою Гарріс (Демократична партія) і Дональдом Трампом (Республіканська партія) анонсували в ОП 19 вересня. У Білому домі уточнили, що зустріч Зеленського й Байдена відбудеться 26 вересня.

Також відомо, що 24 вересня Зеленський візьме участь у засіданні Радбезу ООН у Нью-Йорку, а 25 вересня виступить на засіданні Генасамблеї ООН.

Окрім того, президент проведе зустрічі у США з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою.