"У нас ніколи не було плану А". Зеленський відповів, що буде, якщо Байден не підтримає його мирного плану

Зеленський: Ми вже у плані Б, ми в ньому живемо й боремося
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський не бачив таємної доповіді про стратегію дій США у зв'язку з війною РФ проти України, яку адміністрація президента США Джо Байдена передала в Конгрес. Про це Зеленський повідомив на пресконференції у Києві 20 вересня, повідомляє кореспондент "ГОРДОН"

"Щодо стратегії президента Байдена – авжеж, я її не бачив. Якщо він поділиться – із задоволенням [ознайомлюся]. А що стосується нашого плану... Знаєте, вчора журналіст поставив запитання: "Що буде, якщо президент Байден не підтримає ваш план, чи є у вас план Б?" Я відверто відповів, що ми вже в плані Б, ми в ньому живемо й боремося. У нас ніколи не було [плану] А, бо план А був – не допустити повномасштабного вторгнення, посилити Україну зброєю й превентивно накласти санкції на РФ, щоб вона боялася навіть думки про повномасштабне вторгнення", – зазначив він. 

Зеленський також відповів на запитання про план експрезидента й кандидата в президенти США Дональда Трампа щодо закінчення війни (він говорив, нібито може домовитися про закінчення війни "за 24 години", якщо стане президентом і навіть до цього). 

"Авжеж, я хочу зрозуміти, як він це бачить", – сказав президент України. За словами Зеленського, у нього заплановано зустріч із Трампом у США, куди він вирушить наступного тижня

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада.

27 серпня президент України розповів, що планує презентувати цей план Байдену, а також кандидатам на посаду президента США Камалі Гарріс і Трампу. Він уточнив, що план перемоги України містить чотири основні пункти й ще один, "який потрібен після війни". За словами Зеленського, одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України.

Про завершення підготовки плану перемоги президент України оголосив 18 вересня. За словами постійної представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, Вашингтон ознайомився із цим планом і вважає, що він може спрацювати.