Зеленський: Вантажі для нашої оборони в Україну будуть завозитися настільки легко, наскільки це дозволяють закони фізики

Зеленський закликав Раду підтримати рішення про спрощення митних процедур
Фото: president.gov.ua
Під час вечірнього відеозвернення за 18 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що протягом дня уряд розробляв рішення для повного перезавантаження митниці. Звернення глави держави опубліковано на сторінці Офісу президента у Facebook.

"Вантажі для нашої оборони, для наших людей будуть завозитися в Україну настільки легко, наскільки це дозволяють закони фізики. Прибираємо абсолютно всю бюрократію, всі папірці, а також ПДВ, мито, всі митні платежі", – сказав Зеленський.

Він пояснив, що мета реформи – "щоб людський фактор не заважав швидкості постачання товарів", які зараз дуже потрібні.

Розроблене урядом рішення ще має підтримати Верховна Рада.

Зеленський сказав, що цим питанням уже займаються профільні комітети й голова парламенту Руслан Стефанчук.

"Я наголошую: це рішення необхідне для оборони, для підтримання нормального життя в період воєнного стану. І я хочу порадити окремим депутатам не спекулювати із цим питанням. Це для нашої держави. А не для влади чи опозиції. Ми всі повинні працювати у єдності на нашу Україну, наших людей. Піаритися будемо після перемоги", – сказав Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Про проблеми з пропуском вантажів на митниці в останні тижні заявляло багато волонтерів, зокрема Діана Макарова. 18 березня вона повідомила у Facebook, що після нападу РФ в Україні нібито спростили правила ввезення військових вантажів, але на практиці процедура стала ще складнішою. Наразі волонтери мають написати лист із проханням пропустити вантаж голові Львівської обласної військової адміністрації ("розгляд таких листів уже має свій рекорд – аж до тижня"), потім голові ОВА, куди прямує вантаж, а потім ще надати акти приймання-передавання вантажів. Через цю схему, розповіла Макарова, на кордоні застрягли "кілометри фур".

18 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував спрощення митних процедур. Він заявив, що уряд ставить за мету "створити найшвидшу митницю у світі", взагалі без паперів. Прем'єр розповів, що оформлення відбуватиметься за декларативним принципом, "без сплати ПДВ, мита та митних платежів".