Зеленський ввів у дію рішення РНБО про повернення "Мотор Січі" державі

Контроль за виконанням рішення Зеленський поклав на секретаря РНБО Данілова
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони від 11 березня про повернення ПАТ "Мотор Січ" у власність держави.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №108/2021 про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) від 11 березня "Про стан виконання рішення РНБО від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіаційних двигунів", введеного в дію указом президента України від 6 березня 2018 року №58". Відповідний указ опубліковано на сайті президента України.

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію указом Зеленського, покладено на секретаря РНБО Олексія Данілова, ідеться в документі. Інших подробиць у повідомленні немає.

В указі президента не згадують, що йдеться саме про ПАТ "Мотор Січ", але 11 березня 2021 року РНБО заявляла про рішення повернути в державну власність це підприємство. За словами Данілова, це станеться і з іншими стратегічними підприємствами, які опинилися у приватних руках. Інвесторам таких підприємств, зазначив він, виплатять компенсації. Данілов зазначав, що йдеться про "націоналізацію" "Мотор Січі". Підприємство "буде повернуто у власність українського народу в законний спосіб відповідно до чинного законодавства", говорив він.

Перший заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив 12 березня, що законопроєкт щодо "Мотор Січі" презентують за два-три тижні.

На заяви про підготовку законопроєкту щодо "Мотор Січі" відреагував китайський інвестор підприємства – власник компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ван Цзин. Він назвав це неприпустимим і пригрозив новими судовими позовами, повідомляв "Інтерфакс-Україна".

У МЗС Китаю заявляли, що вимагають від України захистити права китайських інвесторів.

ПАТ "Мотор Січ" – один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

У матеріалах, опублікованих у Єдиному державному реєстрі судових рішень, написано, що 2016 року власник підприємства В'ячеслав Богуслаєв продав 56,009% акцій семи компаніям, пов'язаним із китайською Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd. Водночас в Антимонопольному комітеті України повідомили, що не давали дозволу на угоду, який у таких випадках є необхідним.

У липні 2017 року на угоду звернула увагу Служба безпеки України, яка розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину) і ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу.

У квітні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", які належать іноземним інвесторам. До закінчення досудового розслідування суд заборонив будь-які дії із заарештованими активами, які можуть привести до зміни їх власника. Акції під арештом і досі.

2019-го Богуслаєв підтвердив, що продав підприємство китайській компанії. За словами бізнесмена, китайці взяли на себе зобов'язання протягом двох років інвестувати в підприємство $250 млн.

Антимонопольний комітет України кілька разів відхиляв заявку китайських інвесторів на купівлю "Мотор Січі". Компанія Skyrizon намагалася отримати такий дозвіл спільно з компанією DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського. Після того як АМКУ в листопаді 2020 року відхилив чергову заявку, китайська компанія заявила, що має намір відсудити в держави Україна $3,5 млрд через втрачені інвестиції в "Мотор Січ".

Проти продажу ПАТ "Мотор Січ" китайським інвесторам виступали США. Під час візиту в Україну 2019 року тодішній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що намагатиметься переконати українську владу, що співпраця з Китаєм є небезпечною.

У січні 2021 року США й Україна ввели санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січі". У Китаї санкції назвали "варварським грабежем".

Богуслаєв, хоч звинуватив китайських партнерів у відмові від інвестицій, виступав проти повної націоналізації. На його думку, треба "цивілізовано" залишити китайцям 35% підприємства.

Зеленський заявив, що поки він президент, іноземці не дістануть контролю над підприємством "Мотор Січ"