Журналіст Бігус про корупцію: Із часів Януковича стало краще. Але якщо порівнювати із 2015 роком, – стало гірше

Бігус: Розслідування за часів Януковича йшли взагалі в нікуди
Фото: Bohdan Kutiepov / Facebook

Журналіст Денис Бігус зазначив, що в Україні відновлюють корупційні ланцюжки, як це було за влади екс-президента Віктора Януковича.

Після втечі президента Віктора Януковича в Україні покращилася ситуація з корупцією, однак поступово система стабілізувалася і державний апарат почав напрацьовувати нові корупційні схеми. Таку думку 4 березня висловив журналіст Денис Бігус в ефірі "Радіо НВ".

"Кажуть, що із часів Януковича стало краще. Це правда. Стало краще. Не вистачало, щоб стало гірше. Але якщо порівнювати, наприклад, із 2015 роком, – стало гірше. Тоді реакція була швидша та ефективніша. Тоді намагалися не доводити до етапу правоохоронних органів. Погана закупівля, корупція, самі накатали заяву, усе скасували, ми чисті. А зараз такої реакції практично немає", – зазначив він.

На думку журналіста, після зміни влади в держапараті не було "ланцюжків домовленостей", однак за минулі два роки система стабілізувалася, після чого держапарат стало важко "сколихнути".

"Розслідування в часи Януковича йшли взагалі в нікуди. У принципі, ти взагалі не відкривав керівництву фігурантів розслідувань нічого нового. Вони були в курсі. Можна було опублікувати розслідування, яке цікавило держапарат переважно з критерію кількості вкраденого. Типу: "Відкотив ти нам від 500 млн, а де ще 500 млн? Ти нам ще щось винен". Виключно така цікавість була", – розповів Бігус.

Він додав, що після відновлення корупційних ланцюжків "усе стає набагато складніше".

25 лютого 2019 року програма "Наші гроші з Денисом Бігусом" опублікувала перші дві серії розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили мінімум 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії та у два – чотири рази дорожче перепродували їх заводам "Укроборонпрому". Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь нинішній директор державного концерну "Укроборонпром", на той момент глава "Укрспецекспорту" Павло Букін, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський та його син Ігор.

У третій серії розслідування йдеться про те, що Букін через співпрацю з фірмою, пов'язаною з Ігорем Гладковським, мало не зірвав 2016 року контракт із ремонту літаків Ан-26 для Казахстану.

26 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко повідомив, що підтримав відсторонення Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування. 4 березня глава держави звільнив Гладковського.

1 березня Олег Гладковський публічно відкинув обвинувачення на свою адресу. 3 березня він заявив, що причетність його сина Ігоря до справи про зловживання у сфері оборони штучно скомпілювали "із брехливих провокаційних фактів". Ігор Гладковський заявив, що метою публікації розслідування програми "Наші гроші" є дискредитація чинного президента України.