Звільнено директора Бюро економічної безпеки України – Кабмін

Мельник попросив звільнити його за власним бажанням
Фото: Вадим Мельник / Facebook
Кабінет Міністрів України на засіданні 11 квітня звільнив директора Бюро економічної безпеки Вадима Мельника. Про це представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив у Telegram.

Відставку глави БЕБ погодили серед інших кадрових рішень Кабміну.

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram уточнив, що Мельник написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Водночас нардеп зазначив: "Ще вранці Мельник не знав, що буде мати бажання звільнитися... Коли призначили йому першого заступника (із СБУ), було очевидно, що скоро Вадима Івановича попросять на вихід. Ось цей момент настав", – додав Железняк.

14 березня голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що в Україні готують перезавантаження Бюро економічної безпеки, яке має виправити помилки, які зробила Верховна Рада під час створення цього органу.


Контекст:

Закон про створення Бюро економічної безпеки Верховна Рада ухвалила наприкінці 2021 року. Президент України Володимир Зеленський підписав його 22 березня.

У законі йдеться, що БЕБ має виявляти, припиняти, розслідувати і розкривати кримінальні злочини у сфері економіки, які створюють загрозу життєво важливим інтересам України. Бюро мало отримати відповідні повноваження СБУ й податкової міліції. Роботу БЕБ безпосередньо координує Кабмін.

Главою БЕБ за підсумками конкурсу призначили у серпні 2021 року Вадима Мельника, який до цього очолював Державну фіскальну службу.

У жовтні 2022 року Гетманцев заявив, що реформа, унаслідок якої створили БЕБ, провалилася, повідомляла "Судово-юридична газета". На його думку, бюро "провалилося по основних питаннях, якими займалася податкова міліція", і "не відбулося як аналітичний орган і взагалі як орган", враховуючи недостатній набір персоналу.

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія вважає, що БЕБ треба ліквідувати. На його думку, замість "органу з акцентом на аналітичну функцію" вийшов "департамент обшуків".

У лютому 2023 року податковий комітет Верховної Ради визнав роботу БЕБ незадовільною. Учасниця комітету, нардепка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що це "перший крок до перезавантаження БЕБ". За її словами, очікують проведення нового конкурсу на керівні посади бюро за участю міжнародних експертів конкурсної комісії та повної переатестації всіх працівників БЕБ.