Марсохід Perseverance уперше зміг добути кисень з атмосфери Марса

Perseverance успішно сів на поверхню Марса 18 лютого
Фото: EPA
Учені вперше змогли добути кисень з атмосфери Марса, дослідження провели за допомогою приладу, який розміщено на марсоході Perseverance, про це 21 квітня написав сайт NASA.

На борту марсохода Perseverance розміщено експериментальний прилад MOXIE (Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment) розміром із тостер, який добув кисень.

"Випробування провели 20 квітня, на 60-й марсіанський день із моменту приземлення місії 18 лютого", – уточнили в NASA.

У Національному аерокосмічному агентстві заявили, що це важливий перший крок у перетворенні вуглекислого газу на кисень на Марсі.

"У MOXIE є над чим попрацювати, але результати цієї демонстрації технології багатообіцяльні, оскільки ми наближаємося до нашої мети – одного разу побачити людей на Марсі. Кисень – це не лише те, чим ми дихаємо. Ракетне пальне залежить від кисню, і майбутні дослідники залежатимуть від виробництва палива на Марсі, щоб здійснити подорож додому", – сказав Джим Рейтер, представник управління космічних технологій NASA.

Атмосфера Марса на 96% складається з вуглекислого газу. MOXIE працює, відокремлюючи атоми кисню від молекул вуглекислого газу. У марсіанську атмосферу виділяється залишковий продукт – окис вуглецю, пояснили вчені.

Контекст:

Марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість") покинув Землю 30 липня 2020 року. 18 лютого він успішно сів на поверхню Марса.

Апарат надіслав на Землю фотографії Червоної планети, серед них кольорові, і аудіозаписи з поверхні планети.

Основною метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, зокрема пошук ознак древньої мікробного життя. Марсохід досліджуватиме геологію планети і клімат, прокладе шлях для дослідження Червоної планети людьми та стане першою місією зі збору та зберігання марсіанських каменів і реголіту (битих каменів і пилу).

Пізніше NASA у співпраці з Європейським космічним агентством відправлять космічний корабель на Марс, щоб зібрати запечатані зразки з поверхні та повернути їх на Землю для поглибленого аналізу.