Міжпланетний зонд ОАЕ Al Amal передав перші знімки Марсу на Землю

Зображення, передане зондом Al Amal, зробили на висоті 25 тис. км над поверхнею Марсу

Фото: محمد بن زايد / Twitter
На фото, яке передав дослідницький зонд Об'єднаних Арабських Еміратів Al Amal, зображений північний полюс Марсу.

Міжпланетний зонд Об'єднаних Арабських Еміратів Al Amal ("Надія"), який 9 лютого успішно вийшов на орбіту Марсу, надіслав на Землю перше фото. Знімок Червоної планети 14 лютого опублікував у Twitter спадкоємний принц і заступник верховного головнокомандувача збройних сил ОАЕ Мухаммад бін Заїд бін Султан Аль Нахайян.

"Передання першого зображення Марсу за допомогою зонда "Надія" є визначальним моментом у нашій історії і знаменує приєднання ОАЕ до передових країн, які беруть участь в освоєнні космосу. Ми сподіваємося, що ця місія сприятиме новим відкриттям про Марс, які принесуть користь людству", – написав бін Заїд.

Зображення, передане зондом, зробили на висоті 25 тис. км над поверхнею Марсу, повідомив у Twitter віцепрезидент ОАЕ шейх Мохаммед бін Рашид Аль Мактум.

Як зазначило агентство Associated Press, на фото зображений північний полюс Марсу, а також найбільший вулкан Червоної планети – "Олімп".

Дослідницький зонд ОАЕ Al Amal, запущений до Марсу 20 липня 2020 року, 9 лютого успішно вийшов на орбіту Червоної планети. Планують, що зонд "Надія" досліджуватиме зв'язок між сучасними погодними умовами на Марсі і його давнім кліматом. На орбіті Червоної планети він пропрацює два роки.

Al Amal став першим апаратом, який прибув до Марсу, із трьох, запущених із Землі в липні минулого року. Слідом за ним 10 лютого 2021 року успішно вийшов на орбіту планети китайський зонд Tianwen-1, у квітні – травні апарат відправить на поверхню Марсу посадковий модуль. Марсохід NASA Perseverance має прибути до планети вже 18 лютого.