На Міжнародну космічну станцію прибув пілотований корабель Dragon із чотирма космонавтами, тепер на МКС 11 осіб

Dragon вивела на орбіту ракета-носій Falcon 9
Фото: ЕРА

27 серпня до Міжнародної космічної станції (МКС) успішно пристикувався пілотований космічний корабель Dragon місії Crew-7 з екіпажем із чотирьох осіб. Про це повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Космічний апарат моделі Endurance здійснив стикування з модулем МКС Harmony.

Пізніше люк між станцією і пілотованим кораблем відчинили, і всередину МКС потрапили астронавтка NASA Жасмін Могбелі, астронавт Європейського космічного агентства Андреас Могенсен, астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Сатоші Фурукава і космонавт "Роскосмоса" Костянтин Борисов.

У NASA пояснили, що зараз на Міжнародній космічній станції перебуває 11 людей: окрім новоприбулих, це астронавти NASA Стівен Бовен, Вуді Гобург і Френк Рубіо, астронавт з ОАЕ Султан аль-Неяді й російські космонавти Сергій Прокоп'єв, Дмитро Петелін та Андрій Федяєв.

Dragon запустили на орбіту Землі 26 серпня з Космічного центру NASA імені Кеннеді у штаті Флорида (США) ракетою-носієм компанії SpaceX Falcon 9.

На МКС екіпаж Crew-7 проводитиме наукові дослідження "на благо людства на Землі", зокрема збиратиме мікробні зразки зовні станції, досліджуватиме реакцію людини на різну тривалість космічного польоту, а також сон астронавтів.

Контекст:

Міжнародна космічна станція – це пілотована орбітальна станція, яку використовують як багатоцільовий космічний дослідницький комплекс. У проєкті бере участь п'ять космічних агентств: NASA, "Роскосмос", Європейське космічне агентство, Японське агентство аерокосмічних досліджень і Канадське космічне агентство. МКС зібрали на орбіті Землі в 1998–2000 роках. 2 листопада 2000 року на станцію вирушила перша експедиція.

2014 року країни – учасниці програми домовилися експлуатувати станцію до 2024 року.