"Навіть не можемо зв'язатися зі співробітниками". Генеральний директор Viber стурбований блокуванням месенджера в Білорусі

Viber у Білорусі заблокували з 9 серпня
Фото: EPA

У Білорусі налічують понад 120 співробітників Viber і 6 млн користувачів месенджера, заявив генеральний директор компанії Джамел Агауа.

Месенджер Viber заблоковано в Білорусі з 9 серпня. Про це сьогодні "Минск-Новости" повідомив генеральний директор компанії Viber Джамел Агауа.

"Від учора нашу платформу заблоковано в Білорусі, наші користувачі не можуть спілкуватися зі своїми друзями та рідними, а ми навіть не маємо змоги зв'язатися з нашими співробітниками через програму", – заявив він.

У Білорусі налічують понад 120 співробітників компанії та 6 млн користувачів Viber, зазначив гендиректор.

"У Viber ми допомагаємо людям вільно та безпечно спілкуватися, ким би вони не були і де б не перебували. Вважаємо, що спілкування – це головна і життєво важлива необхідність", – додав він.

Глава Viber також повідомив, що в компанії роблять усе можливе для того, щоб платформа якнайшвидше стала знову доступною для користувачів у Білорусі. За його словами, компанія виступає за відкритий інтернет і вільне спілкування в усіх країнах світу.

Також про блокування і перешкоджання роботі повідомили в компанії Twitter.

За інформацією БЕЛТА, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що інтернет у Білорусі вимикають із-за кордону, це не ініціатива влади.

У Білорусі 9 серпня минув основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – у Мінську. Між силовиками і протестувальниками виникли сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Правозахисники поінформували про десятки постраждалих під час протесту.

У центр Мінська 10 серпня стягнули міліцейські автобуси й автозаки. Влада міста перекрила шість станцій метро "для гарантування безпеки пасажирів" перед акцією протесту не згодних із результатом виборів.

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу після протестів за фактами масових заворушень, хуліганства й опору співробітникам міліції.

Увечері 10 серпня в мікрорайоні Каскад на вулиці Кальварійській силовики стріляли по демонстрантах гумовими кулями. Унаслідок стрілянини було поранено журналістів.

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

"ГОРДОН" стежить за розвитком подій у Білорусі в режимі онлайн.