Під Києвом створили перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника. Фото

Будинок площею 130 м² звели приблизно за дві доби роботи 3D-принтера, розповів Федоров
Фото: Михайло Федоров / Facebook

Український стартап створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року.

"Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м&³2; звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання".

Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність".

"Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще більш актуальною для України, яка прагне до стійкого розвитку після війни", – наголосив Федоров.

Контекст:

Березов брав участь у боях за Ірпінь навесні 2022 року, після звільнення міста лікувався. Потім пішов до лав ЗСУ, був командиром 1-го стрілецького відділення 1-го стрілецького взводу 6-ї роти військової частини А4247, зазначено на сайті Ірпінської міськради.

Загинув 6 листопада 2022 року біля Бахмута під час повернення з передової після виконання бойового завдання (потрапив під сильні обстріли). Похований в Ірпені. У Березова залишилися дружина і дві доньки.