В Україні вперше протестували 5G-зв'язок, усе працює – Федоров

5G-зв'язок тестували планшетами і смартфонами
Фото: pixabay.com

В Україні в тестовому режимі запустили 5G-зв'язок. Про це 27 травня повідомив у Telegram віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"В Україні вперше в тестовому режимі запустили 5G. Інноваційний центр "Промприлад" в Івано-Франківську, офіс Vodafone у Києві, а також офіс Nokia в Гельсінкі зідзвонилися за допомогою 5G і перевірили якість зв'язку. Усе працює. [...] Сподіваюся, дуже скоро зможемо масштабувати технологію", – написав він.

Віцепрем'єр-міністр зазначив, що навіть попри повномасштабну війну, Україна "має розвивати інновації та наздоганяти світ".

"Зараз 5G працює в понад 90 країнах світу. Зокрема, Європейський союз планує покрити 5G територію всіх міст та основних шляхів до 2025 року", – пояснив Федоров.

У Міністерстві цифрової трансформації України зазначили, що 5G можна було протестувати за допомогою смартфонів і планшетів.

Оператор мобільного зв'язку Vodafone Ukraine пояснив у Facebook, що 5G тестували за допомогою музики 25 травня.

"Ми разом із Nokia провели 5G-телеміст між Україною та Фінляндією. [...] Оркестр Eclectic Sound Orchestra виступив на даху офісу Vodafone у Києві, а жіночий вокальний гурт Spivochi – на сцені інноваційного центру "Промприлад.Реновація" в Івано-Франківську. Завдяки 5G вдалося передати звук і зображення в максимальній якості без затримки", – ідеться у повідомленні.

Vodafone Ukraine повідомив, що у процесі тестування зв'язку 5G брали участь Федоров, керівник напряму розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько і міністр зовнішньої торгівлі й розвитку Фінляндії Вілле Тавіо.

Контекст:

До повномасштабного вторгнення Росії планували, що зв'язок 5G в Україні почнуть запроваджувати 2022 року, але війна порушила ці плани. 

Для впровадження мобільного інтернету п'ятого покоління в Україні потрібно звільнити радіочастоти, які використовують у мережі 5G. Зараз на них працює телебачення, але воно може працювати і в нижчих діапазонах, пояснював Forbes. Робота над вивільненням цих частот почалася ще 2020 року.

Ініціатива EU4Digital зазначила, що 5G характеризується вищою, ніж 4G, пропускною здатністю і швидшою реакцією мережі. З погляду пікових значень швидкості передавання інформації, характерних для різних поколінь мобільного зв'язку, технологія 5G приблизно в 20 разів швидша за 4G. Але, як підкреслили в EU4Digital, пікових значень досягають лише в лабораторних умовах, для звичайних користувачів 5G означатиме приблизно ту саму швидкість передавання інформації, що й 4G.