Аваков: Працювати мають лише підприємства критичної інфраструктури – інші необхідно закрити

Аваков: Про збитки і компенсації подумаємо пізніше, коли виживемо
Фото: mvs.gov.ua

В Україні поки немає жорсткого обмеження на переміщення громадян і штрафів за порушення цього обмеження, але тотальний суворий карантин варто ввести якомога раніше, вважає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції в Україні роботу мають продовжувати тільки критично необхідні суб'єкти господарювання, незалежно від форм власності. Таку думку висловив у Facebook 21 березня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, всі інші фірми має бути закрито, а працівники мають перебувати вдома.

"Не звільнені, не відправлені за свій кошт – на карантині! Про збитки і компенсації подумаємо і вирішимо пізніше, коли виживемо! Має бути проведено мобілізацію ресурсів підприємств, організацій та установ і здійснено переорієнтацію окремих підприємств на виробництво необхідної продукції, такої як медпрепарати, обладнання. Людям не виходити з дому, окрім крайньої необхідності, – це має стати жорстким правилом найближчими днями, заради тисяч і тисяч життів", – написав міністр.

За його словами, уряд і президентський штаб готують варіанти для вирішення проблеми. Сам Аваков вважає, що тотальний карантин треба ввести якомога раніше.

"Зараз немає жорсткого обмеження на переміщення громадян і штрафів за порушення цього обмеження, як в інших країнах. Але для подолання поширення коронавірусу прошу поставитися відповідально керівників компаній і підприємств, які не є критично необхідними, і перевести працівників у віддалений режим роботи та режим карантину. Громадським транспортом зараз мають користуватися медики, військові, правоохоронці, аптекарі, рятувальники, продавці продуктових магазинів і співробітники комунальних служб та систем життєзабезпечення. Решті – не виходити з дому", – наполягає глава МВС.

В Україні зафіксовано 41 випадок коронавірусної інфекції, три пацієнти померли. У низці областей, де виявлено інфікованих, введено режим надзвичайної ситуації.

За даними Університету Джона Гопкінса, який відстежує поширення коронавірусу, станом на ранок 21 березня в усьому світі зареєстровано 275 434 випадки зараження коронавірусною інфекцією. Летальних випадків – 11 399, вилікували від COVID-19 88 256 осіб.