У разі погіршення ситуації з коронавірусом в Україні замість режиму НС введуть надзвичайний стан – МВС

Геращенко: Усе це дуже серйозно
Фото: mvs.gov.ua

Заступник глави МВС України Антон Геращенко припускає, що надзвичайний стан у країні введуть у разі, якщо кількість громадян, інфікованих коронавірусом, наблизиться до тисячі.

Погіршення в Україні ситуації з коронавірусною інфекцією може призвести до введення надзвичайного стану. Про це 20 березня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" заявив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Режим надзвичайного стану вводять тоді, коли є загроза державі, загроза народу України. І якщо ми побачимо по динаміці, що нам такими обмежувальними карантинними заходами, які є зараз, не вдається зупинити розвиток вірусу... На сьогоднішній момент, просто зараз, у нас 28 випадків встановлених коронавірусу, і три людини померли. Якщо ми побачимо, що таких випадків будуть сотні і ближче до тисячі, то, напевно, тоді президент, Рада національної безпеки і оборони можуть ухвалити рішення про введення режиму надзвичайного стану", – сказав він.

За словами заступника міністра, такий режим діє в Іспанії, Італії, Франції та Австрії, ідеться про обмеження виходу громадян на вулицю, окрім як по продукти і ліки.

"Це заходи надзвичайні, але... сьогодні світ стоїть на порозі пандемії (або вже увійшов у неї), рівна якій була 100 років тому під час епідемії іспанського грипу так званого... Якщо у світі захворіє 1 млрд осіб, може померти 50–60 млн. Якщо в Україні захворіє 10 млн людей – може померти 500–600 тис. осіб. Усе це дуже серйозно", – пояснив Геращенко.

Він закликав серйозно ставитися до введених в Україні карантинних заходів.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джона Гопкінса, до вечора 20 березня у світі зареєстровано понад 250 тис. інфікованих, більше ніж  10 тис. людей померли.

Із 12 березня в Україні через поширення коронавірусної інфекції заборонили масові заходи і закрили навчальні заклади. Крім того, в ніч на 16 березня Україна повністю заборонила в'їзд на територію країни іноземним громадянам, із 17 березня зупинила авіаційне сполучення з іншими країнами, а з 18 березня у країні зупинили внутрішні пасажирські перевезення. У трамваях, тролейбусах, автомобільному транспорті й автобусах, що виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, дозволено водночас перевозити до 10 пасажирів. У великих містах закрито торгові центри, магазини (крім продуктових та аптек), ресторани, кафе і бари, спортивні зали, салони краси і нічні клуби. Обмежувальні заходи триватимуть як мінімум до 3 квітня.

Станом на вечір 20 березня в Україні зафіксовано 41 випадок захворювання на коронавірус, три з них – летальні, одна людина одужала. У низці областей, де виявлено інфікованих, введено режим надзвичайної ситуації.

За кордоном від вірусу лікують 15 українців, троє померли.