Депутати Тернопільської облради просять правоохоронців узяти під охорону Почаївську лавру

Тернопільська облрада просить дати правову оцінку оформленню на Українську православну церкву Московського патріархату шести споруд Свято-Успенської Почаївської лаври
Фото: wikipedia.org

На тлі розгляду Вселенським патріархатом питання про надання автокефалії Українській православній церкви деякі зацікавлені структури штучно нагнітають релігійну ситуацію та спекулюють навколо юридичної належності Почаївської лаври, йдеться у зверненні депутатів Тернопільської обласної ради до Міністерства внутрішніх справ України.

Депутати Тернопільської обласної ради попросили правоохоронців узяти під охорону Свято-Успенську Почаївську лавру. Про це йдеться у зверненні сесії облради до Міністерства внутрішніх справ, оприлюдненому на сайті облради.

У зверненні депутати обласної ради зазначили, що "рішення Константинопольської матері-церкви про надання автокефалії буде актом історичної справедливості".

Однак деякі "зацікавлені структури", на думку депутатів, намагаються загострити протиріччя між вірянами православних конфесій, штучно нагнітають релігійну ситуацію та здійснюють спекуляції навколо юридичної належності Лаври.

"Додаткового занепокоєння додало звернення намісника Свято-Успенської Почаївської лаври митрополита Володимира Мороза, який, посилаючись на погрози "розправи" над ченцями, оприлюднив прохання до прихожан підготуватися до фізичного захисту святині", – йдеться у зверненні.

Депутати вважають, що поширення серед громадян недостовірної інформації про плани силового захоплення культового об'єкта призводить до масової штучно створеної паніки, яка в перспективі може закінчитися протиправними діями.

Тернопільська облрада просить Міністерство юстиції та Служби безпеки України дати правову оцінку оформленню на Українську православну церкву Московського патріархату шести споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

Патріарх УПЦ КП Філарет вважає, що після надання автокефалії Києво-Печерська і Почаївська лаври перейдуть від УПЦ МП національній церкві. В українському Мінкульті заявили, що долю Києво-Печерської і Почаївської лавр, які є державною власністю, може вирішувати тільки Кабінет Міністрів України.