Дубілет заявив, що уряд працює над створенням єдиного реєстру українців

Дубілет: Ефективніше і простіше буде зробити так званий електронний перепис населення, просто шляхом об'єднання цих реєстрів
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів має намір об'єднати в одній базі даних усі наявні в Україні реєстри громадян, заявив міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет. За його словами, у такий спосіб можна провести "електронний" перепис населення.

Український уряд працює над створенням єдиного реєстру громадян. Про це під час конференції у клубі Кабміну з антикорупційних заходів заявив 26 вересня міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"В Україні дуже багато реєстрів. Одна з речей, яку ми зараз хочемо зробити якнайшвидше, – це об'єднати ці реєстри, тому що навіть така проста річ, як реєстр українців чи реєстр фізичних осіб, називайте як завгодно, – він розпорошений зараз по шести-семи базових реєстрах і ми зараз робимо велику роботу для того, щоб врешті-решт отримати єдиний реєстр і не змушувати українців сповіщати про свої якісь дані в кожному окремому реєстрі", – сказав він.

За словами Дубілета, створення такого реєстру дасть змогу провести "електронний перепис" населення.

"Зараз говорять про те, що, можливо, настав час для того, щоб зробити ще один перепис населення. Мені нещодавно у проєкті Держслужби статистики принесли дані про бюджет перепису населення, він складає 5 млрд грн, і я розумію, що набагато ефективніше і простіше буде зробити так званий електронний перепис населення, просто шляхом об'єднання цих реєстрів", – сказав він.

Єдиний перепис населення незалежної України відбувся у грудні 2001 року. Згідно з його підсумками, у країні налічували 48,457 млн жителів. Новий перепис спочатку планували провести у 2012 році, але його переносили тричі: на 2013-й, 2016-й і 2020 рік.

У липні 2018 року Кабмін доручив Держкомстату провести у грудні 2019 року пробний перепис населення.

За даними Держстату, до початку 2019 року в Україні проживало 42,14 млн осіб.

У червні 2019 року представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук говорив, що в команді Зеленського шукають варіанти проведення перепису населення до кінця 2019 року. Водночас, за словами Стефанчука, перепис можна буде провести в паперовій, а не в електронній формі.

14 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що Кабінет Міністрів України планує цього року провести частковий перепис населення.