Філарет: Із СБУ спілкуємося, але нічого не погоджуємо

Філарет: Коли Україна стала незалежною державою, СБУ існує, але втручання у справи церкви – ніякого
Фото: EPA

Між ставленням до церкви радянського Комітету держбезпеки та української Служби безпеки є "колосальна різниця", заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Служба безпеки України у справи церкви нині не втручається. Про це в інтерв'ю програмі ТСН на каналі "1+1", яке вийшло 20 січня, розповів почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

"Коли Україна стала незалежною державою, СБУ існує, але втручання [у справи церкви] – ніякого. Спілкуємося, але не узгоджуємо нічого. Ми маємо з ними контакт. Але між тим КДБ і нинішньою СБУ – колосальна різниця. Там без них нічого не можна було робить, а тут ми вільні і можемо робити те, що їм не подобається", – заявив Філарет.

15 грудня 2018 року в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. Під час собору предстоятелем Православної церкви України обрали митрополита Епіфанія. Філарет став почесним патріархом нової церкви.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його у Стамбулі Епіфанію.