Гройсман повідомив, що до осені 2019 року заплановано повністю монетизувати субсидії

Гройсман повідомив, що бюрократія не сприяє монетизації субсидій

Фото: Volodymyr Groysman / Facebook

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, монетизація субсидій відбудеться за кілька етапів, перший із них розпочнеться 1 січня 2019 року.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив в інтерв'ю агентству "Укрінформ", яке опублікували 29 жовтня, що до осені 2019 року – початку наступного опалювального сезону – заплановано повністю завершити процес монетизації субсидій з оплати житлово-комунальних послуг.

"Ми вже створили реєстр субсидій і рухаємося далі. Звісно, бюрократія цьому не сприяє. Але вона ніколи й нічому не сприяє. Це величезний обсяг роботи, і ми з усім впораємося", – повідомив глава уряду.

За його словами, монетизація субсидій відбудеться за кілька етапів, початок – із 1 січня.

Він додав, що 1,3 млн домогосподарствам уже виплачують зекономлені кошти.

"У середньому вийшло по 600–700 грн кожному господарству. Наступний етап – переведення всіх на особові рахунки. Саме туди будемо направляти доплату держави за сплату житлово-комунальних послуг, а вже звідти кошти мають потрапляти до теплопостачальників та інших надавачів комунальних послуг", – пояснив Гройсман.

В Україні субсидію призначають на рік – із травня поточного року до травня наступного року. Розмір допомоги розраховують окремо на літній та зимовий періоди. За даними Мінсоцполітики, якщо субсидію вже призначено на 2018–2019 роки, у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично, без повторного звернення.

Для оформлення субсидії необхідно надати два документи: заяву та декларацію про доходи.

Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повідомила 11 жовтня, що в проекті держбюджету на 2019 рік передбачено 55,1 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на надання субсидій.