Група українських журналістів і правозахисників заявила, що розслідування вбивства Шеремета проводять неефективно

Шеремет загинув 20 липня 2016 року
Фото: EPA

Українські журналісти й правозахисники у зверненні з нагоди річниці загибелі журналіста Павла Шеремета вимагали від президента України, генпрокурора, міністра внутрішніх справ та голови СБУ щоквартально звітувати про перебіг слідства, а також залучити до розслідування на постійній основі слідчих, прокурорів і детективів "високого рівня кваліфікації" з Великобританії, США та країн ЄС.

Розслідування вбивства українського журналіста Павла Шеремета проводять неефективно. Про це йдеться в опублікованому "Українською правдою" зверненні українських журналістів і правозахисників до української влади з нагоди річниці загибелі журналіста.

"Попри оприлюднені цього року на прес-конференції МВС України вагомі цифри щодо кількості допитаних осіб, відпрацьованих відеоматеріалів, проведених слідчих дій і призначених експертиз, за підсумками цілого року розслідування ми змушені констатувати його неефективність. Ми розуміємо, що ефективне розслідування злочину не означає обов'язок уповноважених органів у будь-якому разі знайти винних осіб. Але ми говоримо про обов'язок забезпечити таку процедуру його проведення, яка здатна встановити винних осіб і стати основою для притягнення їх до відповідальності", – ідеться в повідомленні.

Автори звернення нагадали, що до оприлюднення фільму "Вбивство Павла" журналістів "Слідство.Інфо" правоохоронці не допитували екс-співробітника Служби безпеки України Ігоря Устименка, який, за їхніми словами, міг стежити за Шереметом у ніч перед убивством. Також не було вилучено однієї з камер відеоспостереження, яка містила важливі для слідства матеріали.

"Уповноваженими органами не були вжиті всі доступні їм заходи для збору доказів у цій справі... Така ситуація не відповідає критеріям ефективного розслідування – швидкості, ретельності, незалежності, об'єктивності та підзвітності слідчих органів зацікавленим особам. Більше того, така ситуація підриває довіру суспільства до процесу розслідування та його результатів", – ідеться у заяві.

Медійники і правозахисники вимагають від президента України, генпрокурора, міністра внутрішніх справ та голови СБУ щоквартально звітувати про перебіг слідства, а також залучити до розслідування на постійній основі слідчих, прокурорів і детективів "високого рівня кваліфікації" з Великобританії, США та країн ЄС.

Звернення підписало 34 особи, зокрема, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк, директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук та інші.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху машини, що належала співзасновниці "Української правди" та його цивільній дружині Олені Притулі.

Слідство розглядає п'ять версій мотивів вбивства: професійна діяльність, убивство через помилку (замість власника видання "Українська правда" Олени Притули), критичні публікації у виданні "Українська правда" та виступи на "Радио Вести", дестабілізація ситуації в Україні, а також конфлікти, що стосуються особистого життя Шеремета.

У червні 2017 року голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомляла, що в рамках досудового розслідування у справі Шеремета допитали понад 3000 осіб, зокрема й очевидців вибуху, і вилучили відеозаписи з камер спостереження.

У Комітеті захисту журналістів заявили, що будуть ініціювати міжнародне розслідування вбивства Шеремета.

11 липня на зустрічі з родичами Шеремета та представниками Комітету захисту журналістів президент України Петро Порошенко заявив, що правоохоронні органи мають найближчим часом публічно відзвітувати про результати слідства.