Імунолог Лапій: Середньодобова кількість нових випадків COVID-19 буде на рівні 450–500. Улітку ми очікуємо на стабільну ситуацію

Лапій: Люди є люди. Вони не можуть весь час бути в карантині
Фото: nmapo.edu.ua

Завданням карантину було запобігання великому напливу хворих на коронавірус, які потребували б госпіталізації, і можна сказати, що з ним більш-менш упоралися. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив імунолог Федір Лапій.

Влада має забезпечити людей санітайзерами, масками і достатньою кількістю громадського транспорту, щоб улітку люди могли зберігати дистанцію й захищатися від коронавірусу, наголосив у коментарі виданню "ГОРДОН" доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

"Думаю, найближчим часом середньодобова кількість нових випадків COVID-19 буде приблизно на рівні 450500. Якщо, звичайно, не буде якихось маніпуляцій зі статистикою. Завданням карантинних заходів було запобігання великому напливу хворих на коронавірус, які потребували б госпіталізації. І, можна сказати, із цим завданням більш-менш упоралися. Улітку ми чекаємо на стабільну ситуацію, враховуючи, що більшість українців збирається подорожувати маленькими містечками країни й відпочивати на невеликих турбазах, де досить простору, щоб мінімізувати контакти. Такий відпочинок можливий і цілком безпечний", – зазначив співрозмовник.

Лікар уточнив, що ще рано відмовлятися від усіх заходів захисту.

"Люди є люди. Вони не можуть весь час бути в карантині. До того ж ефективність обмежувальних заходів сама собою підриває довіру до факту існування COVID-19. Коли в людей в оточенні важко ніхто не захворів, у них виникають певні сумніви, чи потрібно далі дотримуватися обмежувальних заходів. Особливо, коли самі представники влади не демонструють суворого дотримання заходів безпеки", – зазначив Лапій.

За його словами, місцева влада має подбати про те, щоб у людей була можливість профілактики зараження коронавірусом.

"Маски, як і раніше, треба носити. Звичайно, якщо ви на озері або сам у парку, маска не потрібна. Але якщо ви в закритому приміщенні, де є інші люди (це стосується транспорту, громадських місць, магазинів), маска все ще необхідна – це один із бар'єрів на шляху поширення вірусу. Як і раніше, треба дотримуватися дистанції. Звичайно, може виникнути проблема у громадському транспорті: а як же бути, коли треба їхати. Тут питання до влади, яка напередодні місцевих виборів має не пісочниці робити, а забезпечити людей санітайзерами, масками і достатньою кількістю одиниць транспорту на маршрутах, щоб у салонах не було скупчення людей. Звичайно, є вічна боротьба щодо вікна: відкрити чи закрити? Я вважаю, вікно треба відрити. Відкриті вікна допомагають запобігати зараженню. І ще тому потрібно не забувати частіше провітрювати приміщення", – резюмував імунолог.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, вісім українських регіонів не відповідають критеріям для подальшого послаблення карантину. Зокрема, допустимі показники з виявлення нових випадків перевищено в Києві, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Львівській, Рівненській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Усього протягом минулої доби в Україні підтверджено 463 нові випадки зараження коронавірусною інфекцією. Загальна кількість підтверджених випадків зараження сягнула 27 462. Дев'ятеро осіб померли протягом останньої доби (797 – від початку епідемії). Одужала ще 141 людина (всього – 12 195).

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі сягнула 7 млн, із них приблизно 3,14 млн одужало, 402 тис. померли.