Імунолог Лапій: Треба пройти рутинну вакцинацію, щоб восени ми не отримали на додачу до коронавірусу і грипу напливу пацієнтів із кором та дифтерією

Лапій: Через епідемію коронавірусу в усіх країнах знизився рівень рутинної вакцинації
Фото: Marina Mamenko / Facebook

Від початку 2020 року в Україні зафіксовано понад 400 випадків кору, повідомив в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" імунолог Федір Лапій.

Низький рівень охоплення населення вакцинацією може призвести до спалаху кору в Україні. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" сказав доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

"У всіх країнах (а в Україні особливо сильно) знизився рівень рутинної вакцинації. Таку ситуацію фіксують через епідемію коронавірусу. Але якщо говорити про інші країни, то вони хоча б раніше мали доволі високий рівень охоплення населення вакцинацією, а Україна тривалий період не досягала належного рівня", – повідомив Лапій.

За його словами, від початку року зростає кількість випадків кору.

"Міністерство охорони здоров'я заявило про різке падіння обсягів вакцинації у квітні 2020 року. А враховуючи, що восени висока ймовірність другої хвилі COVID-19 та ще буде грип, ми фізично не зможемо забезпечити виконання календаря щеплень до кінця поточного року. Це особливо критично щодо кору. Випадки захворювання в Україні є й зараз. Із початку 2020 року офіційно зареєстровано понад 400 випадків. За настільки низького охоплення населення вакцинацією цілком імовірно, що ми можемо дістати ще й спалах кору в Україні", – сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що людям важливо заздалегідь подбати про вакцинацію, щоб у сезон грипу розвантажити лікарні.

оки міжсезоння й у наявності достатня кількість доз вакцини, треба максимально мобілізуватися і пройти вакцинацію. Це дасть змогу восени розвантажити медичні заклади, щоб ми до коронавірусу і грипу не одержали ще й напливу пацієнтів із кором, дифтерію та іншими небезпечними інфекціями", – заявив Лапій.

Імунолог Лапій: У світі вже дефіцит вакцин від грипу. Якщо і в Україні зросте попит, вакцини може не бути в достатній кількості. Читайте повну версію інтерв'ю.

Центр громадського здоров'я України повідомив, що 1 протягом п'яти місяців 2020 року лише 28,3% українських дітей до року зробили вакцинацію від кору, паротиту та краснухи (КПК). За такого темпу до кінця року охоплення щепленнями сягне лише 67,9%, чого недостатньо для формування колективного імунітету.

У травні Степанов говорив, що в Україні знизився рівень вакцинації від кору, краснухи і паротиту на 20% за перший квартал 2020 року. Він зазначив, що у відомстві готують листи до голів обласних державних адміністрацій із проханням активізувати процес вакцинації.

Україна потрапила у п'ятірку країн із найбільшими показниками захворюваності на кір 2018 року. Перед нею опинилися тільки Демократична Республіка Конго, Ліберія, Мадагаскар і Сомалі, повідомляли у Всесвітній організації охорони здоров'я.