Як правильно звільнити співробітника? Експертна думка CEO компанії GTM Plus Нелі Ковбаси

Неля Ковбаса: Не буває неправильних людей – є неправильні умови праці
Фото: gtm-plus.com

Звільнення – неприємна процедура не тільки для співробітників, але і для керівників, змушених ухвалювати такі рішення. Розставатися з персоналом доводиться з різних причин, і важливо зробити це максимально згладжено для обох сторін.

Хоч як парадоксально, але, за статистикою, у більшості випадків звільнення відбувається не з вини співробітника, а через збіг обставин – не підійшов проект, не склалися стосунки в колективі, відбулася реорганізація відділів усередині компанії. Буває і так, що працівник сам винен. Хай там як, рішення про звільнення не ухвалюють миттєво, і часто розставанню з фахівцем передує тривалий період, протягом якого йому неодноразово дають шанс виправити ситуацію.

Як звільняти співробітників і залишатися з ними в гарних стосунках? Секрети ефективного HR ділиться CEO аутстафінгової IT-компанії GTM Plus Plus Неля Ковбаса.

Як правильно розставатися з працівниками

"Почнімо з того, що я не прибічник звільнень і застосовую цей захід тільки тоді, коли використано всі альтернативні способи вирішення проблеми, – каже Неля. – Не буває неправильних людей – є неправильні умови праці. Часто досить усунути негативні фактори, допомогти працівникові адаптуватися, перевести його в інший відділ або залучити до роботи над іншим проектом, щоб людина розкрилася і виявила себе на повну силу.

Якщо працівник не впорується зі своїми обов'язками – поговоріть із ним. Дізнайтеся, як у нього справи, чи є якісь проблеми в сім'ї, в особистому житті, поцікавтеся його думкою щодо робочого процесу – можливо, є щось, що б йому хотілося змінити. Розмови сам на сам завжди корисні і допомагають запобігти можливим конфліктам ще в зародку. Така практика дає змогу керівникові краще дізнатися про потреби колективу, а спеціалісту – відчути свою значущість".

Із практичного боку механізм звільнення можна розглядати як пошук найзручнішого для обох сторін рішення. У процесі розмови роботодавець може з'ясувати причини некомпетентності співробітника, отже, ухвалити своєчасні заходи щодо їх усунення.

"Розставатися треба в гарних стосунках, – продовжує Неля Ковбаса. – Я рекомендую використовувати методику "жовтих карток", яка складається з кількох етапів:

  1. Викличте співробітника на розмову, під час якої відкрито повідомте йому про те, що він не впорується зі своїми обов'язками. Вислухайте його аргументацію і домовтеся про виконання певних завдань. Діставши першу "жовту картку" у вигляді конструктивного зворотного зв'язку, грамотний фахівець зробить для себе відповідні висновки.

  2. Якщо жодних змін не відбулося, проведіть другу зустріч, на якій чітко дайте зрозуміти працівникові, що відсутність змін – прямий шлях до звільнення.

  3. Якщо після цього співробітник не виконує як слід своїх обов'язків – розставайтеся з ним. Повідомте про ухвалене рішення та надайте досить часу для пошуку нового місця роботи. Можливо, ви зможете посприяти його працевлаштуванню, повідомивши його про компанії з відкритими вакансіями або надавши гарну рекомендацію".

 

Як утримати цінних працівників

У сучасному світі кількість інформації щорічно зростає в геометричній прогресії. В епоху переходу до цифрової економіки визначити причини поведінки людей на робочому місці, дізнатися, що їх мотивує, можна за цифровим слідом.

"Використання штучного інтелекту в управлінні персоналом – сьогоднішній тренд, – зазначає Неля Ковбаса. – Більшість компаній уже усвідомила високу значущість людських ресурсів у бізнесі, тому нові технології активно впроваджують у HR-галузь для пошуку, найму, навчання співробітників, а також утримання цінних кадрів.

Упровадження ШІ буквально змінює роботу HR. Технологія унеможливлює людський фактор і знижує суб'єктивізм. Вона не пропускає цінних претендентів на посаду і не відкидає їх із якихось особистих причин, а для подальшої адаптації фахівця в компанії долучає до аналізу дані із соціальних мереж та інших джерел. Крім того, штучний інтелект здатний проаналізувати дії співробітників на аналогічній посаді і запропонувати новачкові оптимальний алгоритм адаптації.

У великих компаніях технологію застосовують для організації дистанційного навчання персоналу, а також для відпрацювання конкретних навичок. Наприклад, Walmart і Strivr використовують комп'ютерний зір і шоломи віртуальної реальності для навчання співробітників грамотних дій у період розпродажів. Boeing упроваджує VR-симулятори для навчання льотчиків пілотуванню, а BMW за допомогою технологій готує сервісних інженерів.

Ще у 2015 році IT-компанія WebProduction автоматизувала процедуру звільнення працівників, розробивши й упровадивши власне CRM-рішення OneBox. Система надсилає фахівцеві повідомлення з обґрунтуванням ухваленого рішення та пропозицією звернутися до керівника по документи та розрахунок.

Окремо хочеться вказати на можливості ШІ у збереженні цінних кадрів. Багато керівників розуміє, що на етапі підписання заяви про звільнення зі співробітником уже складно спілкуватися, тому важливо навчитися прогнозувати події. Штучний інтелект у корпоративній системі може аналізувати коло інтересів персоналу на рівні дій усередині компанії, активності в соціальних мережах та інших джерел інформації. Отриманий звіт дасть змогу керівникові заздалегідь відстежити "тривожні дзвіночки" – наприклад, чи не цікавиться спеціаліст новою сферою діяльності або переїздом в інше місто".

Звільнення співробітників – стандартна процедура в будь-якому бізнесі. Однак сьогодні, коли людські ресурси є одним із головних складників успіху компанії, керівники намагаються використовувати альтернативні заходи, спрямовані на повну реалізацію потенціалу фахівців і розстаються з ними тільки в тому разі, коли інші методи не дають бажаних результатів.