Кабмін України відсторонив від посад керівництво Держлікслужби

Кабмін усунув керівництво Держлікслужби
Фото: Урядовий портал / Facebook

Від посад відсторонено голову Держслужби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Наталію Гудзь та її заступника Владислава Цілину "за фактами необґрунтованого запровадження заборони" на різні вакцини у 2018 році, повідомили в українському МОЗ.

Кабінет Міністрів України усунув від виконання службових обов'язків керівництво Держслужби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками й ініціював дисциплінарне провадження. Про це 19 вересня повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Від посад відсторонено голову служби Наталію Гудзь та її заступника Владислава Цілину "за фактами необґрунтованого запровадження заборони" на різні вакцини у 2018 році.

"Держслужба лише у 2018 році неодноразово приймала необґрунтовані рішення про тимчасову заборону на реалізацію та застосування різних вакцин... проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку. Гудзь і Цілина виносили ці заборони всупереч установленому порядку застосування тимчасових заборон. Вони не мали достатніх підстав і фактів, які б свідчили про необхідність таких заборон", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що в кожному конкретному випадку висновки протоколів розслідування регіональних груп доводили, що загроз немає.

"Водночас через такі дії керівництва Держлікслужби щоразу зупинявся процес імунізації українців: діти не могли одержати свої щеплення за календарем профілактичних щеплень, оскільки вакцини були заборонені. А публікація таких розпоряджень Держлікслужби у ЗМІ призвела до дискредитації імунізації та збільшення загрози відмов громадян від вакцинації", – заявили в міністерстві.

У лютому 2018 року в Україні заборонили партію вакцини від кору, паротиту та краснухи "Пріорикс", яку запаковували в Росії.

30 серпня служба заборонила обіг вакцини "Пентаксим", випущеної компанією "Санофі Парстер С.А." (Франція) для російського ринку. У відомстві зазначили, що вакцину ввезено в Україну з порушеннями вимог законодавства.