Київський апеляційний суд присудив інтернет-оператору відшкодувати моральні збитки за розголошення персональних даних

Суд зменшив суму компенсації, яку стягують з інтернет-оператора, зі 126 тис. до 55 тис. грн
Фото: depositphotos.com

Представник інтернет-провайдера повідомив співробітникам правоохоронних органів персональні дані клієнта, унаслідок чого в орендованому приміщенні клієнта провели обшук і вилучили його майно.

Київський апеляційний суд стягнув із ТОВ "Айол Нет" 55 тис. грн для відшкодування моральних збитків за розголошення персональних даних, про це йдеться в постанові суду, опублікованій у Єдиному судовому реєстрі України 12 червня.

21 березня 2016 позивач і ТОВ "Айол Нет" уклали договір про надання постійного доступу до інтернету. Порушуючи умови конфіденційності персональних даних, директор ТОВ повідомив співробітникам правоохоронних органів персональні дані клієнта, унаслідок чого в орендованому приміщенні клієнта провели обшук і вилучили належне йому на праві власності майно, повідомляють у реєстрі.

Дарницький районний суд Києва 30 серпня 2017 року визнав директора компанії винуватим у скоєнні адміністративного правопорушення у сфері захисту персональних даних, однак звільнив його від відповідальності, оскільки спливли строки накладення адміністративного стягнення.

Позивач стверджував у своїй заяві, що порушення провайдера призвело до психологічної травми і моральних страждань, зазначено в постанові апеляційного суду.

Дарницький райсуд Києва 12 лютого 2020 року позов частково задовольнив. Суд стягнув із ТОВ на користь позивача 126 433 грн як відшкодування моральних збитків, 16 209 грн вартості експертного психологічного дослідження, 1264 грн судового збору та 18 тис. грн витрат на юридичну допомогу.

"Айол Нет" оскаржило рішення суду, вказавши, що свідчення експерта, який зробив висновок про розмір моральної шкоди, є анульованим. Але колегія суддів відхилила цей аргумент.

У постанові зазначено, що експерт під час визначення розміру морального відшкодування, окрім іншого, ураховував те, як на позивачі відбилися незаконний обшук і ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Тому суд зменшив суму компенсації, яку стягують з інтернет-оператора, зі 126 тис. до 55 тис. грн.