Комаровський розповів про те, чи можна вдома самим зробити тест на коронавірус G

Комаровський: Достовірність тесту безпосередньо пов'язана з тим, звідки взято мокротиння
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Експрес-тести на коронавірусну інфекцію можуть давати до 20% неправдивих результатів, заявив в авторській програмі редакторки видання "ГОРДОН" Олесі Бацман відомий український лікар Євген Комаровський.

Якщо людина підозрює в себе коронавірусну інфекцію, вона має насамперед звернутися до лікаря й не виходити з дому. Про це в авторській програмі головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив відомий український лікар Євген Комаровський.

"Наприклад, хтось хоче купити експрес-тест, щоб перевіритися вдома. Який це взагалі має вигляд?" – запитала Бацман.

Комаровський відповів, що "тестів багато, вони різні".

"Достовірність тесту безпосередньо пов'язана з тим, звідки взято мокротиння. Якщо людина купила тест, а тест може коштувати 1 тис. грн, і взяла мазок неправильно – накашляла туди або взяла слину, тест може бути недостовірним. Вони навіть під час правильного взяття мазків іноді дають 20% неправдивих негативних відповідей. Я вважаю, що це неправильна ситуація. Чому? Кожен із нас у разі вияву симптомів ГРВІ має вважати, що це коронавірус, і поводитися відповідно. А поводитися відповідно – це не значить божеволіти", – зазначив лікар.

Він підкреслив, що більшість людей "перенесе це легко, й немає чарівної таблетки, яку треба вчасно дати, щоб не було важко".

"Добре, у вас негативний тест, а ви впевнені, що ви не в цих 20%? Ми все одно маємо розглядати ситуацію з погляду того, чи є в тебе рекомендації до того, щоб тебе лікували в умовах стаціонару? Далі – якщо є рекомендації, ти рухаєшся в бік стаціонару, але не сам, а до тебе приїжджає автомобіль, який завезе тебе туди. Ні? Ти маєш знати, що тобі треба надавати допомогу собі самому. І тактика цієї допомоги абсолютно не залежить від того, позитивний у тебе аналіз чи негативний. Я хочу, щоб це знали всі люди", – продовжив Комаровський.

"От добре: я підозрюю в себе симптоми коронавірусу. І що я роблю? Іду в аптеку? Дружину, яка була зі мною в контакті, відправляю в аптеку? Це як?! Цього ж ніде немає! Це неможливо! Де ви чули, щоб італійці самі собі призначали? Щоб чехи самі собі призначали? Щоб хтось в Америці пішов і купив тест, щоб самому собі призначити? Де це бачено? Це ж ні на яку голову не натягнеш таке! Якщо ти підозрюєш у себе коронавірус, найстрашніше, що ти можеш зробити, – це вийти з дому. А ми розповідаємо всій країні, як брати у себе мазки?! Ні, я цим займатися не буду. Підозрюєш? Ти маєш зателефонувати, з тобою зобов'язані поговорити, з'ясувати, як ти почуваєшся, що з тобою відбувається", – підкреслив лікар.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 24 березня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 380 тис., із них 16 595 померли, понад 101 тис. одужало. 

У більшості випадків захворювання характеризується легким перебігом і закінчується одужанням, проте приблизно кожному п'ятому хворому необхідна госпіталізація, ідеться на сайті ВООЗ.