Комітет ВР вніс зміни до проєкту постанови про утворення нових районів

Безгін розповів, які зміни внесли
Фото: Vitalik Bezgin / Facebook

Народний депутат від "Слуги народу" Віталій Безгін повідомив, що профільний комітет розглянув і вніс зміни до проєкту постанови про скорочення кількості районів в Україні.

Комітет Верховної Ради України 15 липня вніс зміни у проєкт постанови №3650 про створення та ліквідацію районів. Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу", член комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін на своїй сторінці у Facebook.

"Комітет завершив позачергове й останнє засідання щодо постанови про утворення і ліквідацію районів", – заявив Безгін.

За словами депутата, підтримано такі зміни:

  • У Вінницькій області утворюють шостий район із центром у Жмеринці.
  • У Запорізькій області Чернігівську громаду зарахують до Бердянського району.
  • В Івано-Франківській області створено новий Верховинський район, а Борогодчани зараховано до Франківського району.
  • У Київській області утворено додатковий Вишгородський район.
  • В Одеській області Доброславську громаду зарахували до Одеського району.
  • У Харківській області Нововодолазьку громаду зараховано до Харківського району.
  • У Херсонській області утворено два додаткові райони.
  • У Хмельницькій області кількість районів скорочено до трьох.
  • Корсунь-Шевченківську громаду зарахували до Черкаського району.

Проєкт постанови про скорочення кількості районів Кабмін затвердив у червні й того самого місяця подав його на розгляд парламенту. Документ передбачав створення в Україні 129 районів замість наявних 490. 17 районів зі 129 будуть розташовані на окупованій території Криму та Донбасу. Наприклад, замість 20 районів Хмельницької області пропонують створити п'ять районів, а в Житомирській замість 23 – чотири. Із критикою проєкту виступили опозиційні фракції, зокрема "Європейська солідарність" і "Батьківщина". Проєкт постанови був у порядку денному на сьогодні, але заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко запропонував депутатам зняти документ із розгляду.

У Міністерстві розвитку громад і територій пояснили, що одна з причин, із якої розділення на райони вирішили змінити, – "величезні диспропорції в параметрах існуючих районів, що не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади".

Найменший за кількістю жителів район України – Поліський (Київська область). У ньому, за даними станом на 1 січня 2019 року, жили 5622 людини. У найбільшому районі України – Харківському – у 30 разів більше жителів (182 100). Після реформи на кожен район припадатиме щонайменше ≈150 тис. осіб.