Копка: Навіть якби китайці всіх попередили про коронавірус, навряд чи хтось кинувся б закривати кордони і вводити карантин

Копка: Маски ще дуже довго будемо носити. Але світ точно не стане розділеним
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Якщо вдасться збити першу хвилю COVID-19, немає гарантій, що вірус за кілька місяців не повернеться, зазначив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній український розвідник Петро Копка.

Після пандемії держави не закриються, але самі люди стануть думати про безпеку, принаймні попервах. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив ексрозвідник Петро Копка, який зараз працює у сфері аналізу проблем міжнародних відносин і безпеки.

"Лабораторія в Ухані – одна з найкращих у світі. Досить популярна думка, що витік вірусу стався звідти. Але зараз з'ясовувати, звідки вірус, – дуже невдячна справа. Це означає загрузнути в теоріях змови. Уже європейські та американські дослідники кажуть, що вірус не лабораторного походження. Тому питання не в пошуку джерела вірусу, а в тому, хто винен у такому його поширенні по світу? Це актуальніше завдання, ніж аналіз нескінченних теорій змов. Вірус уже тут, він є. І це сам собою цікавий фактор, що впливає на подальші події", – зазначив розвідник.

Він вважає, що попередження Китаю про вірусну загрозу не вплинуло б на розвиток пандемії.

"Кажуть, якби китайці попередили, усе склалося б по-іншому. Думаєте, всі кинулися б закривати кордони і вводити карантин? Поки епідемія не увійшла б у ту стадію, коли почали масово помирати люди, ніхто палець об палець не вдарив би. Звичайно, Китай міг і попередити. Але він вчинив за старою комуністичною традицією – як наші партійні боси 1986 року із Чорнобильською аварією", – розповів співрозмовник.

Експерт висловив думку, що китайці готуються відбиватися від звинувачень у поширенні коронавірусу.

"Комуністична ідеологія скрізь однакова. Китайський посол дав інтерв'ю російським ЗМІ, де натякнув, що коронавірус привезли у країну. Звідки? Наприклад, із Сибіру. Тобто Китай починає відбиватися. І водночас, сидячи просто в Москві, вказує на РФ. Такий тонкий натяк: хлопці, ми мовчати не будемо. І я хочу нагадати, що ще у вересні 2019 року в Новосибірській області в центрі вірусології "Вектор" стався вибух. Росіяни поспішили виправдатися: всього лише вибух балона в місці, де не працювали з мікроорганізмами. Справу зам'яли. У Китаї все почалося на початку грудня 2019 року. І тільки в лютому вони стали вводити обмеження. Вони сподівалися розібратися самостійно і не розібралися. Навпаки, випустили джина із пляшки. На Новий рік люди роз'їжджали по всій країні, поїхали в Європу, Америку, Австралію. ВООЗ це проґавила, за що і дістала прочуханку від США. Трамп звинуватив організацію в підіграванні Китаю. Найцікавіше, що ця сварка нічого не дає за фактом. Ми однаково не бачимо світла наприкінці тунелю", – підкреслив Копка.

Він вважає, що однією з майбутніх загроз може стати мутація вірусу, тому всім державам треба вже зараз готуватися до такого сценарію розвитку ситуації.

"Ми насправді не знаємо природи коронавірусу. За змістом документів ВООЗ видно, що всі розгублені. Не знають, як до цього підходити. Із Кореї прийшли невтішні новини, що люди, яких вилікували від коронавірусу, знову захворіли. Тобто не треба відкидати, що людина не виробляє імунітету у відповідь на COVID-19. Навіть якщо ми зіб'ємо першу хвилю, немає жодних гарантій, що він за один-два місяці не повернеться. Восени й узимку може не тільки розпочатися зростання захворюваності. Побоююся мутації вірусу. Якщо він видозміниться, всім у світі доведеться нелегко. І цей варіант не варто скидати з рахунків. До такого ймовірного сценарію країни мають починати готуватися. Крім того, немає гарантії, що не знайдеться пройдисвіт, який, маючи доступ до ЗМІ, у якій-небудь країні підніме хвилю лжекоронавірусу, щоб заробити. Цей фактор ризику теж треба враховувати", – акцентував Копка.

На його думку, після пандемії відносини у світі й технології можуть змінитися, але країни не закриються одна від одної.

"Що буде? Варіантів безліч. Але, наприклад, із нафти зрозуміло одне: вона вже не буде коштувати стільки, скільки коштувала раніше. Глобалізації ніхто не скасує. Зв'язки між державами будуть і далі. У якому вигляді – це питання. Радше самі люди почнуть більше думати про власну безпеку. Принаймні попервах, поки ми не почнемо виходити із цього стану. Потім, як завжди, колективне несвідоме згладить гострі кути, прийде нова свідомість. Нам багато чого треба переглянути з погляду біологічної безпеки. Ті ж літаки мають оснащувати такими системами вентиляції, щоб не розносити інфекції, а мінімізувати загрозу її під час скупчення людей. Маски ще дуже довго будемо носити. Але світ точно не стане розділеним", – резюмував розвідник.

18 квітня президент США Дональд Трамп пригрозив Китаю серйозними наслідками за приховування фактів про епідемію коронавірусу. Він вважає, що епідемію в Китаї можна було вчасно зупинити, проте влада країни не зробила цього.

15 квітня агентство Associated Press повідомило, що Пекін шість днів замовчував про те, що вірус може передаватися від людини до людини, отже, може спровокувати епідемію. На думку деяких експертів, це "підготувало ґрунт для пандемії COVID-19".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, коронавірусом у світі заразилося понад 2,49 млн осіб, 171 тис. із них померли, 656 тис. одужали. Серед найбільш постраждалих від коронавірусу країн – США, Іспанія, Італія, Франція, Німеччина та Великобританія.