Mail.Ru Group намагається обійти українські санкції через офшорну компанію на Кіпрі – InformNapalm

Компанія потрапила під санкції РНБО України
Фото: Mail.Ru Group / Facebook

Російська компанія Mail.Ru Group для обходу українських санкцій запустила сайт poshukach.com, який пов'язаний з офшорною компанією на Кіпрі, ідеться у розслідуванні міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Російська компанія Mail.Ru Group, яка володіє соціальними мережами "ВКонтакте" й "Одноклассники", намагається обійти заборону на діяльність в Україні через офшорну компанію на Кіпрі. Про це йдеться в розслідуванні міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Як повідомляють волонтери проекту, Mail.Ru мімікрує під сайт poshukach.com, який із моменту реєстрації 24 травня швидко став популярним і, за даними ресурсу Alexа, станом на 14 червня посідає 363-тє місце за відвідуваністю в Україні.

Зазначають, що "незважаючи на назву в українському стилі", з Україною "Пошукач" ніяк не пов'язаний. Сам інтерфейс сайта російсько-англійський, домен poshukach.com був зареєстрований російським реєстратором ru-center. Вихідний код головної сторінки сайта містить посилання на браузер FreeU, одним із розробників якого є Mail.Ru Group.

Також сайт poshukach.com розміщений у мережі, яка територіально належить Росії.

Зазначають, що сайт пов'язаний із Nessly Company (відомою як Nessly Holdings Limited) – офшорною компанією, афілійованою з Mail.Ru Group та зареєстрованою на Кіпрі.

Директором Nessly Holdings Ltd вказана така собі Олена Азаренко (Elena Azarenko), яка обіймає (чи обіймала) посаду директора в компаніях, пов'язаних із MRG: MGL Mail.Ru Equity Limited, VK.COM Holdings Limited, MRGroup Invetsments Limited, Odnoklassniki Holdings Limited, MGL Mail.Ru Internet Assets Limited. Пошук у LinkedIn підтверджує, що Elena Azarenko працює в Mail.Ru Group.

"Отже, можна з великою ймовірністю стверджувати, що Nessly Holdings Limited тісно пов'язана з Mail.Ru Group. Через цю компанію Mail.Ru Group намагається обійти санкції, введені щодо російських IT-компаній в Україні: ні домен poshukach.com, ні пов'язані IP-адреса не блокуються українськими провайдерами", – акцентують у розслідуванні InformNapalm.

Волонтери зазначають, що в такий спосіб "Mail.Ru й далі присутня на українському ринку, використовує власний пошуковий двигун для показу результатів, які Mail.Ru вважатиме "більш релевантними", а також заробляє на рекламі, яку показують українським користувачам".

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких запроваджують антиросійські санкції на строк від одного до трьох років.

У списку санкцій опинилися, зокрема, соцмережі "ВКонтакте" й "Одноклассники", сервіси Mail.Ru та "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" і "Доктор Веб".

Генеральний директор Mail.Ru Group Борис Добродєєв заявив, що блокування сайтів є "дуже прикрим", однак, на його думку, це вдарить насамперед по користувачах з України, де сервіси компанії були "провідними у своїх категоріях".