Мінекономрозвитку України пропонує відмовитися від книг відгуків і пропозицій

Українців можуть позбавити книги скарг
Фото: pixabay.com (архів)

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України заявили, що книга відгуків і пропозицій перестала бути дієвим інструментом для захисту прав і вводить споживачів в оману.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує відмовитися від використання книг відгуків і пропозицій. Про це 25 вересня повідомили на сайті міністерства.

У Мінекономрозвитку заявили, що книга відгуків і пропозицій перестала бути дієвим інструментом для захисту прав і вводить споживачів в оману.

"Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть сприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу. Із прийняттям закону України "Про звернення громадян" доцільніше спрямовувати особисті електронні чи письмові звернення бізнесу, на які компанії зобов'язані відповідати в установлений законодавством термін", – повідомили в міністерстві.

Іншим недоліком книги відгуків і пропозицій у відомстві вважають незахищеність особистих даних, оскільки в ній потрібно вказувати інформацію про себе.

У міністерстві додали, що підприємці змушені витрачати значні кошти на виконання вимог утримання книги відгуків і пропозицій. Загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 млн грн на рік.