Митрополит УПЦ МП Драбинко: Якщо Єрусалим підтримає автокефалію для України, РПЦ не залишить це без уваги

Драбинко: Поспішних висновків до заяви вселенського патріарха я б не робив
Фото: Олександр Драбинко / Facebook

РПЦ навряд чи піде на прямий розрив відносин із Єрусалимським патріархатом, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко).

Якщо Єрусалимський патріархат підтримає автокефалію православної церкви в Україні, Російська православна церква не залишить це без уваги, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" митрополит Української православної церкви Московського патріархату Олександр (Драбинко).

"Поки що не можна говорити про якусь підтримку чи заперечення з боку Єрусалима. Було звернення з метою здобути мир для своєї церкви. І це свідчить про те, що Єрусалим не розриває і, найімовірніше, не розриватиме на догоду комусь стосунків зі Вселенським патріархатом. Говорити про те, підтримує Єрусалим Константинополь чи ні, не можна. Адже це їхнє внутрішнє питання. Якби вибір стояв конкретно між Константинополем і Москвою, то ще можна було б стверджувати про якісь непрямі ознаки. Але поки нічого такого не сталося. І поспішних висновків до заяви вселенського патріарха я б не робив", – зазначив Драбинко.

Він сумнівається, що РПЦ піде на прямий розрив відносин із Єрусалимським патріархатом.

"РПЦ вже розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом. І з огляду на логіку Москви, якщо ієрарх РПЦ приїде до Єрусалима, а на службі з місцевим патріархом опиниться представник Константинополя, то ієрарх російської церкви не зможе там бути присутнім. Але на прямий розрив відносин із Єрусалимом РПЦ навряд чи піде. Хоча якщо Єрусалим підтримає автокефалію для України, РПЦ не залишить це без уваги і якось прокоментує. Поки що таких заяв із Москви я не чув", – підкреслив Драбинко.

За даними грецького православного сайта Orthodoxia.info, Єрусалимський патріархат став на бік Константинополя у спорі Вселенського патріархату і Російської православної церкви про надання автокефалії українській церкві.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня скасував рішення 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату, а також оголосив, що розпочинає надання автокефалії українській церкві. Найближчим часом відбудеться об'єднавчий собор українських православних церков – Київського патріархату, Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви, на якому буде обрано предстоятеля єдиної помісної церкви. Саме він має отримати томос про автокефалію УПЦ. В УПЦ КП очікують, що це відбудеться в листопаді.

15 жовтня Синод РПЦ ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. У засіданні брало участь двоє представників УПЦ МП – митрополит Київський і всієї України Онуфрій та митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

Під євхаристійним спілкуванням у православ'ї мають на увазі принцип єдності між автокефальними православними церквами у Вселенській православній церкві. Розрив означає неможливість спільного служіння й участі в таїнствах для священиків і мирян Російської православної церкви та Вселенського патріархату.

22 жовтня вселенський патріарх Варфоломій заявив, що не планує відступати у вирішенні питання про українську автокефалію, незважаючи на тиск Російської православної церкви.