МОЗ України оновило протокол лікування пацієнтів із коронавірусною інфекцією

Глава МОЗ пояснив, що зміни було внесено на основі нових даних японського, австрійського та інших світових регуляторів
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

За словами міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, у протокол лікування пацієнтів із COVID-19 додали ще один препарат.

В Україні оновили протокол лікування пацієнтів із коронавірусною інфекцією COVID-19. Про це 10 квітня повідомив у Facebook міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

"Сьогодні ми оновили протокол лікування пацієнтів із COVID-19. Додатково акцентували на чіткому алгоритмі застосування лікарських засобів, а також додали до переліку ще один препарат – "Фавіпіравір". Зміни були внесені на основі нових даних японського, австрійського та інших світових регуляторів за результатами наради провідних українських лікарів та експертів", – написав глава МОЗ.

Він підкреслив, що ліки із протоколу для власних потреб придбати неможливо.

"Усі вони є рецептурними, наразі МОЗ займається посиленням контролю над обігом цих препаратів. Ці лікарські засоби призначені для застосування лише в медичних закладах з урахуванням побічних реакцій і тільки під наглядом лікарів. Це також зафіксовано у протоколі", – пояснив Степанов.

Наразі ліків проти COVID-19 немає. Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), низка засобів західної медицини, а також народних або домашніх засобів може сприяти поліпшенню самопочуття й полегшенню симптомів COVID-19, але препаратів, які дають змогу запобігти або лікувати це захворювання, поки немає.

Станом на ранок 10 квітня в Україні офіційно підтверджено інфікування коронавірусом 2203 людей, 69 із них померли, 61 особа вже одужала.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 1,6 млн, із них понад 361 тис. одужало, а 97 039 померли. Україна опинилася на 48-му місці у світі за кількістю хворих.