"Намагався вплинути на ситуацію у Донецькій республіці". Екс-співробітниця "фабрики тролів" розповіла про роль Пригожина

Співрозмовниця "Дождя" працювала на вулиці Савушкіна
Скріншот: tvrain.ru

Російський бізнесмен Євген Пригожин був причетний до "Федерального агентства новостей" і намагався вплинути на ситуацію на сході України. Співробітники ФАН "так і думали", зазначила колишній директор агентства з розвитку.

Російський бізнесмен Євген Пригожин, якого пов'язують із президентом РФ Володимиром Путіним, дійсно був причетний до "Федерального агентства новостей" (ФАН), яке називають "фабрикою тролів". Про це телеканалу "Дождь" заявила колишній директор із розвитку ФАН, її імені не розкривають.

"Ви маєте розуміти, що Пригожин, він начебто намагався багато всього різного зробити. Він намагався вплинути на ситуацію в Донецькій республіці. І хлопці, які працювали у нас, вони так думали", – сказала жінка, яка працювала на вулиці Савушкіна, 55 у Санкт-Петербурзі.

За її словами, коли вона "прийшла вперше туди, там люди думали, що вони керують усесвітом".

"Мене це жахало. Іноді вони намагалися робити якісь вкидання, намагалися малювати картинки або там "приліпити" у фотошопі якийсь банер на будівлі у Нью-Йорку, статті писали. Я говорила їм: "Хлопці, ну ви ж бачите, що це хірня повна". Вони намагалися використовувати російськомовні ЗМІ як додатковий канал своєї інформації, робити журналістську роботу з "невеликим політичним ухилом", – зазначила співрозмовник телеканала.

Вона розповідає, що гроші на витрати можна було отримати готівкою – від 3 тис. руб. приблизно до 500 тис. руб.

"Їх переказували на особисті картки співробітників або давали їх готівкою, щоб вони могли працювати. На "витрати" можна було отримати, якщо обґрунтувати їх, просто будь-яку суму. Головним бухгалтером була Хусейнова Олена Олексіївна. Що три місяці бухгалтерію "спалювали", – наголосила екс-менеджер "фабрики тролів".

За даними РБК, створене у 2014 році ФАН є частиною "фабрики медіа", що об'єднує 16 порталів, які пов'язані один із одним або спільною адресою, або спільним керівником, або унікальним ідентифікатором сервісів Google. Можливими інвесторами "фабрики" називали структури добре знайомого із президентом РФ Володимиром Путіним бізнесмена Євгена Пригожина.