Російська "фабрика тролів" намагалася організувати антиіммігрантські виступи у США

Заклики у Facebook до маніфестацій проти приїзду до Штатів іноземців збігалися з антиіммігрантськими виступами Трампа, пише The Daily Beast
Фото: EPA

За інформацією видання The Daily Beast, за допомогою реклами у Facebook російські інтернет-тролі хотіли спровокувати жителів штату Айдахо на демонстрації проти вихідців із мусульманських країн.

Російська компанія, відома як "фабрика тролів", намагалася за допомогою реклами у Facebook організувати акції протесту у США, зокрема мітинги проти іммігрантів і мусульман у штаті Айдахо в серпні 2016 року, з'ясувало видання The Daily Beast.

Заклики до масових виступів проти приїзду до Штатів вихідців із мусульманських держав дивним чином збігалися з антиіммігрантськими заявами кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, зазначено у статті.

"Історія з Facebook стала свідченням того, що спроби Кремля вплинути на політичний дискурс Америки виходять за межі публікації фальшивих новин, були й заклики до конкретних дій у реальному житті", – зазначає видання.

Колишній агент ФБР Клінт Воттс уважає, що метою російської пропаганди є зміна нормальної поведінки людини.

"Найпростіша зміна поведінки полягає в тому, щоб хтось поширював пропаганду, яку створила Росія. Друга частина зміни поведінки полягає у спробі змусити людей почати певні дії", – сказав Воттс.

Акцію у місті Твін Фоллз було призначено на 27 серпня 2016 року. Інформацію про неї поширювали на сторінці з кількістю підписників понад 133 000 (сторінку зараз видалено адміністрацією Facebook). Однак "лайкнуло" анонс антимусульманського мітингу 48 осіб, а підтвердило свою участь лише четверо. У підсумку демонстрація не відбулася, пише The Daily Beast.

Служба безпеки Facebook 6 вересня повідомила, що заблокувала 470 фейкових облікових записів та сторінок, які в період із червня 2015 року до травня 2017 року розповсюдили приблизно 3000 рекламних повідомлень. На ці цілі було витрачено $100 тис., сторінки були пов'язані одна з одною і, ймовірно, їх адміністрували з Росії.

В Ольгіно розташоване ТОВ "Агентство интернет-исследований", яке, за даними російської преси, займається прямою інтернет-пропагандою і неофіційно зветься самими його співробітниками, так званими кремлівськими тролями, "міністерством правди".