Національна асоціація адвокатів: Нацполіція активізує розслідування щодо ексголови Ради адвокатів Києва Рафальської

Кримінальне провадження щодо Інни Рафальської було відкрито 22 серпня 2016 року
Фото: unba.org.ua

У Національній асоціації адвокатів України заявили з посиланням на повідомлення Генеральної прокуратури, що у справі за підозрою у зловживаннях колишньої голови Ради адвокатів Києва Інни Рафальської можуть замінити слідчого і що провадження  на контролі ГПУ.

Національна поліція України активізує розслідування кримінальних проваджень щодо зловживань колишньої керівниці Ради адвокатів Києва Інни Рафальської, повідомила 17 липня на своєму сайті Національна асоціація адвокатів України (НААУ) з посиланням на дані Генпрокуратури.

"Як повідомила НААУ Генеральна прокуратура, 11 липня на оперативній нараді у ГПУ було заслухано стан досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні. За результатами наради встановлено, що завдання щодо швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування слідчим не дотримується. Процесуальним керівником прийнято рішення ініціювати перед керівником органу досудового розслідування питання про заміну слідчого у зв’язку з неефективністю досудового розслідування. На цей час це провадження перебуває на контролі Генеральної прокуратури", – ідеться в повідомленні.

За даними НААУ, кримінальне провадження було відкрито 22 серпня 2016 року за ознаками злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу: ч. 2 і ч. 3 ст. 362 (несанкціоноване перехоплення або копіювання комп'ютерної інформації, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли істотної шкоди); ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем); ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа); ч. 1 ст. 358 (підроблення посвідчення або іншого документа); ч. 1 ст. 364-1 (умисне, з метою одержання неправомірної вигоди зловживання повноваженнями); ч. 2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу автоматизованих електронно-обчислювальних машин, якщо воно заподіяло істотної шкоди, або вчинено повторно, або за попередньою змовою групою осіб); ч. 2 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Національна асоціація адвокатів України опублікувала лист від Генпрокуратури на ім'я голови організації Лідії Ізовітової.

Фото: unba.org.ua

Голова Ради адвокатів Києва Петро Рябенко у травні в коментарі для агентства "Українські новини" заявив, що "Рафальська мала прихильність координатора судової реформи, колишнього заступника глави Адміністрації Президента Олексія Філатова, була активним учасником його робочої групи, писала нову редакцію закону про адвокатуру".

Рафальську було відкликано з посади голови Ради адвокатів міста Києва 8 жовтня 2016 року на конференції, скликаній НААУ. Головою було обрано Рябенка, повідомляло видання "Ліга.Закон". У Раді адвокатів України вважають, що Рафальська протиправно привласнила владні повноваження голови ради міста Києва, використовувала печатки юридичної особи, а також бланки органу адвокатського самоврядування.