Нацрада за півроку оштрафувала 15 радіостанцій за порушення мовних квот

Із 2016 року радіостанції зобов'язали виділяти частину ефірного часу для пісень українською мовою
Фото: pixabay.com

Радіостанцію KISS FM за порушення мовних квот оштрафували на 215,6 тис. грн, а одеське "Радио ГЛАС" – на 43,2 тис. грн, заявив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Юрій Артеменко.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України за півроку оштрафувала 15 радіостанцій за порушення мовних квот. Про це 19 вересня під час прес-конференції в "Укрінформі" повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

"Нарахували штрафів на загальну суму майже 634 тис. грн. З огляду на те, що штраф за невиконання квот становить 5% від суми ліцензійного збору, радіостанції намагаються перевиконувати квоти, щоб випадково не порушити закону", – пояснив він.

Найвищу суму штрафу в розмірі 215,6 тис. грн було нараховано радіостанції KISS FM, де частка україномовних пісень становила 24% за законодавчо визначених 25%. Великий штраф регулятор застосував і до одеського "Радио ГЛАС" – 43,2 тис. грн.

За словами Артеменка, регулятор діє безкомпромісно у кожному випадку правопорушення. Навіть якщо йдеться про недовиконання квоти на 0,1%.

8 листопада 2016 року в Україні набув чинності закон, який зобов'язує радіостанції виділяти частину ефірного часу для пісень українською мовою. Протягом першого року з моменту набуття документа чинності квота на україномовну музику становитиме 25%, протягом другого – 30%, з третього – 35%.