Ніцой: Я сказала: виховники, за російську мову з дітьми будете оштрафовані на 50 грн. Деякі виїхали, не дорахувавшись 500–600 грн до зарплати

Ніцой: В особистий простір я не лізла, привчала, що є особистий простір і публічний
Фото: Володимир Осипенко / Facebook

Дитяча письменниця Лариса Ніцой розповіла, що під час роботи в дитячому таборі в Карпатах ввела систему заохочень і покарань у зв'язку з використанням дітьми української мови. За її словами, дітей нагороджували за українську, а вихователів штрафували за російську.

Владі України необхідно активно застосовувати методи заохочення і покарання для впровадження державної української мови в усіх сферах життя. Про це в ефірі ObozTV 28 липня заявила українська дитяча письменниця Лариса Ніцой.

За словами Ніцой, вона нещодавно повернулася з Карпат, куди її запросили попрацювати в дитячому таборі.

"Приїхало багато російськомовних дітей, були вожаті-виховники. Я сказала: значить так, виховники, у нас україномовний режим у таборі. Ви з дітьми говорите виключно українською мовою. Один вожатий сказав, що не любить українську мову, одна виховниця сказала, що її ненавидить. Я сказала: це ваша особиста справа. За кожну російськомовну ситуацію з дітьми з вашого боку ви будете оштрафовані на 50 грн", – розповіла письменниця.

Вона додала, що дітей у таборі ніхто не штрафував, але для них ввели заохочення за українську мову.

"Я дітям сказала: між собою можете говорити будь-якою мовою, але в публічному просторі готувати газету, презентацію, виступати ви повинні українською мовою. За це ви отримаєте додаткові цукерки. Діти у нас заохочувалися, щоб українською мовою виступати. А в особистий простір я не лізла і привчала, що є особистий простір і публічний. І покарала вихователів – деякі вихователі поїхали додому, не дорахувавшись до зарплати 500–600 грн", – продовжила Ніцой.

Письменниця зауважила, що в Карпатах вийшла "маленька модель країни, насправді безболісна". "Ніхто нікого не примушував, фізичних покарань не застосовував, але це діє. А от дорослих, які все розуміють і йдуть на принцип, караємо", – сказала письменниця.

У лютому 2018 року Ніцой обурилася кількістю російськомовних у Києві, 5 червня вона пішла з допиту в Службі безпеки України через російськомовних співробітників відомства.

У червні письменниця заявила, що українці повинні називати Росію Московією.