"Останній круїзний лайнер на Землі". У Марселі пришвартувалося туристичне судно, яке вийшло у круїз ще до пандемії

Корабель Magnifica всього з однією зупинкою пройшов від Австралії до Франції
Фото: ЕРА

Круїзний лайнер Magnifica вийшов із Генуї 5 січня і не заходив у жоден порт, де було зафіксовано випадки зараження коронавірусом. Круїз мав тривати 117 днів, але організаторам довелося завершити його достроково.

20 квітня в порт Марселя прибув круїзний лайнер Magnifica швейцарської компанії MSC. Приблизно 3000 пасажирів і членів екіпажу не сходило на берег майже шість тижнів через побоювання, пов'язані з поширенням коронавірусу, повідомляє BBC.

Судно вийшло з порту Генуї 5 січня, коли про нове захворювання мало знали в Європі, а влада Китаю офіційно не повідомила про жоден смертельний випадок. Круїз мав тривати 117 днів.

У лютому деякі порти заборонили Magnifica швартуватися. Востаннє туристи ступали на твердий ґрунт 10 березня в новозеландському Веллінгтоні. Після відмови прийняти судно в порту Фрімантла (Австралія) капітан і швейцарські власники компанії ухвалили рішення перервати круїз. Пасажирам запропонували альтернативні варіанти завершення поїздки, але майже всі вирішили залишитися на судні. Magnifica вирушила через три океани назад у Європу, лише раз зайшовши поповнити запаси в Коломбо (Шрі-Ланка).

Ознак коронавірусу ні в кого на борту не фіксували.

Поки лайнер повертався назад у Європу, на його борту панувало звичайне життя – без масок, соціального дистанціювання та інших прикмет карантину. На сцені щовечора показували вистави, працювали бари й ресторани, розповіли пасажири "Немецкой волне".

"Нудьгувати було ніколи. Щоправда, закінчилося вино, залишилися тільки просекко й пиво", – заявив Енді Гербер, який відзначив на борту 70-річчя.

Із марсельського порту прибулих вивозили автобусами, усім видали маски та рукавички.

BBC називає Magnifica "останнім круїзним лайнером на Землі". Учасники унікальної подорожі висловлювали надію, що після пандемії ця туристична галузь відновиться.

За інформацією Seatrade Cruise News, ще один великий корабель має завершити круїз 22 квітня. Лайнеру Costa Deliziosa, на борту якого перебувають 1814 пасажирів та 898 членів команди, дозволили висадити частину людей у Барселоні, інших доправлять у Геную.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 21 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 2,5 млн, із них 171,8 тис. померли, майже 660 тис. одужало.

У лютому – березні на кількох круїзних суднах фіксували спалах коронавірусу. На Diamond Princess, який поставили на карантин біля берегів Японії, на COVID-19 захворіли 706 пасажирів і членів екіпажу, шестеро осіб померли.