ПЦУ заявила про готовність до дискусії про календарну реформу, що передбачає, зокрема, перенесення дати Різдва

На сучасному етапі парафіяни ПЦУ святкують Різдво 7 січня
Фото: EPA

Низка православних церков святкує Різдво 25 грудня, але це стало наслідком масштабної календарної реформи у XX столітті й переходу на новоюліанський календар, зазначили у Православній церкві України.

Православна церква України готова проводити дискусії про календарну реформу, яка, зокрема, стосуватиметься і перенесення дати Різдва із 7 січня на 25 грудня. Про це пресслужба ПЦУ повідомила у Facebook 3 грудня.

"Усі необхідні реформи мають впроваджуватися поступово й мудро. Зважаючи на те, що низка помісних православних церков користується новоюліанським календарем, Православна церква України також не проти календарної реформи, але якщо її підтримуватиме більшість вірян, а також якщо соборний орган Православної церкви України розгляне та ухвалить відповідне рішення. Важливо розуміти, що таке реформування – довготривалий процес, частина якого – масштабна інформаційно-просвітницька робота", – цитує пресслужба предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

У ПЦУ зазначили, що низка православних церков святкує Різдво 25 грудня за новим стилем, але це стало наслідком масштабної календарної реформи у XX столітті й переходу на новоюліанський календар.

"Мова йде не просто про те, щоб "перенести" святкування Різдва Христового, а про повноцінну календарну реформу, яка стосується всього богослужбового року, а не лише одного-двох святкових днів. Історія календарних реформ у церкві знає і успішні, і драматичні приклади, на які слід зважати, обговорюючи це питання в контексті української церкви. Бо в низці церков після запровадження реформи виникли розділення, часом не подолані й досі", – заявили у пресслужбі.

У Православній церкві України своїм першочерговим завданням вважають "об'єднання всіх православних країни навколо Київського престолу".

"Це відповідає церковній традиції, канонічним правилам та прямо зазначено як норма отриманого нами томосу [про автокефалію]. Тому, безсумнівно, дискусії про календар триватимуть і в церкві, і в суспільстві. Але важливо, щоб вони були доброзичливими та сприяли кращому розумінню календарного питання, а не просто розпалювали суперечки та ворожнечу. І щоби, як їхній підсумок, досягши єднання українського православ'я, помісна церква спільною волею всієї своєї повноти на це питання дала мудру і єднаючу відповідь", – ідеться в повідомленні.

У лютому 2019 року Епіфаній заявляв, що церковний календар "не є догмою" і в цьому питанні можна ухвалювати зміни. Водночас, за його словами, потрібно провести просвітницьку роботу, щоб суспільство було готовим до таких змін.